Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Wij gaan scheiden. Hoe zit het met de verdeling van geld en bezit?

Je gaat uit elkaar. Dan komt er veel op je af. Het is emotioneel zwaar. Maar er zijn ook praktische problemen. Nu denk je bij jezelf: wij gaan scheiden, hoe zit het met de verdeling van geld en bezit?

Vind antwoord op de vraag: Wij gaan scheiden. Hoe zit het met de verdeling van geld en bezit? door op ‘Vind passend advies‘ te klikken en de vragenlijst in te vullen.

Lees hieronder meer over de vraag. Wij gaan scheiden. hoe zit het nu met de verdeling van geld en bezit? Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is het verschil bij een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk?

Kijk eerst: welke afspraken hebben jullie gemaakt. Hebben jullie een samenlevingscontract? Geregistreerd partnerschap? Huwelijk? Of helemaal niets vastgelegd? Er zit namelijk verschil in de manier waarop je het geld en de bezittingen verdeeld wanneer jullie uit elkaar gaan. 

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract hebben jullie afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de verdeling van kosten en jullie bankrekening(en). Misschien hebben jullie zelfs ook afspraken gemaakt over wat er gebeurt met de bezittingen wanneer jullie uit elkaar gaan. 

Trouwen of geregistreerd partnerschap?

Het huwelijk en geregistreerd partnerschap lijken op elkaar. Bij beiden maak je de afspraak om tot elkaars dood voor elkaar te zorgen en erf je automatisch van elkaar. Er zijn een paar verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap stoppen zonder een rechter.

Twee vormen

Bij het huwelijk en het geregistreerd partnerschap heb je te maken met huwelijksvermogensrecht. Hierbij gaat het over afspraken die je maakt over al het geld, de spullen en de schulden die je samen hebt. Je kunt op twee manieren trouwen of een geregistreerd partnerschap hebben: in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Welke je hebt gekozen heeft invloed op de verdeling van het geld en bezit als jullie uit elkaar te gaan.

Wij hadden gekozen voor een gemeenschap van goederen. Wat betekent dat?

Vóór 1 januari 2018 getrouwd of geregistreerd partnerschap?

Als je voor 1 januari 2018 een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt gesloten, geldt een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je alles samen met je echtgenoot of partner deelt. Het geld, de spullen en de schulden van vóór en tijdens je relatie zijn dan van jullie beiden. Let op: dit geldt niet als je hebt gekozen voor huwelijkse voorwaarden.

Er zijn uitzonderingen bij het verdelen. Heel persoonlijke zaken blijven van jou. Denk hierbij aan:

  • Geld dat je hebt gekregen voor onherstelbare schade, bijvoorbeeld door een ongeluk.
  • Schenkingen en erfenissen waar is vastgelegd dat deze voor één van de partners is. 
  • Persoonlijke bezittingen als kleding, sieraden of cadeaus die zijn gekregen. 

Op of na 1 januari 2018 getrouwd of geregistreerd partnerschap?

Is je huwelijk of een geregistreerd partnerschap gesloten op of na 1 januari 2018? Dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Spullen, geld of schulden die je vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap had worden dan niet automatisch gedeeld. Wat ook niet wordt gedeeld zijn:

  • De spullen die voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap van één van jullie was (bijvoorbeeld een piano of kunstwerk).
  • Geld wat is ontstaan door bovenstaande spullen. Bijvoorbeeld door de verkoop van je piano.
  • Geld uit een erfenis of een schenking van voor of tijdens je relatie.

Wanneer stopt precies onze gemeenschap van goederen?

Een gemeenschap van goederen stopt wanneer een verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Deze datum is van belang omdat geld en bezittingen die je na deze datum ontvangt persoonlijk eigendom zijn. Deze hoeven dan niet meer te worden verdeeld.

Wij hadden gekozen voor huwelijkse voorwaarden. Wat betekent dat?

Welke voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die zijn vastgelegd bij de notaris. In deze voorwaarden staan afspraken over hoe jullie het geld en bezit willen verdelen bij een scheiding. De twee meest voorkomende huwelijkse voorwaarden zijn:

  • De beperkte gemeenschap. Hierbij delen jullie een deel van het geld en het bezit. Wat je deelt zet je in de afspraken. 
  • Koude uitsluiting. Hierbij houden jullie je eigen bezit en inkomen en gaat er dus niets samen. Dit zorgt ervoor dat jullie uiteindelijk ook geen verdeling hoeven te maken.  

Verrekenbeding

In veel huwelijkse voorwaarden staat een verrekenbeding. Een verrekenbeding is een afspraak tussen partners om de bezittingen en het inkomen na het huwelijk of geregistreerd partnerschap op een bepaalde manier te verdelen. Er zijn twee soorten: 

  • Het periodieke verrekenbeding. Dit is een afspraak waarbij je als echtgenoten het geld dat overblijft aan het einde van het jaar verdeeld. 
  • Het finale verrekenbeding. Hier wordt pas als de relatie eindigt een verdeling gemaakt.

Ik heb geen overzicht meer, waar kan ik het best beginnen met de verdeling?

Naast alle emoties die een scheiding met zich meebrengt, zorgt het ook voor een aantal praktische problemen. Het is niet gek dat je het overzicht even kwijt raakt en je afvraagt waar je het beste kan beginnen. Om gestructureerd te werk te gaan zou je dit overzicht kunnen volgen:

  1. Maak een lijst van alle spullen die verdeeld moeten worden.
  2. Schrijf beide op wat je hiervan wil hebben. (Kom je hier samen niet uit? Dan bepaalt de rechter wie wat krijgt). 
  3. Bepaal de waarde van alle spullen om te kijken of de verdeling eerlijk is. 
  4. Laat de verdeling vastleggen in een echtscheidingsconvenant en goedkeuren door de rechter. Is dit gelukt? Dan kun jullie de spullen definitief verdelen.

Moeilijke woorden Familie en relaties

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.