Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Ik heb een boete gekregen, wat nu?

Je hebt een boete gekregen. Misschien vraag je je af: moet ik dit echt betalen? Of misschien vind je de boete niet terecht. Vind antwoord op de vraag: Ik heb een boete gekregen, wat nu? door hieronder te klikken en de vragenlijst in te vullen. 

Lees hieronder meer over Ik heb een boete gekregen, wat nu? Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een boete?

Als je een boete hebt, krijg je een brief krijgt waarin staat dat je iets fout hebt gegaan. Je hebt dan een overtreding begaan. Dat is iets dat volgens de wet niet mag. De wet bepaalt dan dat je geld moet betalen. Dit is de boete. Een boete wordt soms ook een bekeuring genoemd.

Wat voor soorten boetes zijn er?

Dit zijn de bekende boetes: 

  • Naheffingsaanslag. Dit is een bedrag wat je moet betalen omdat je het eerder niet betaald hebt. 

Bestuurlijke boete. Dit is een boete van de overheid, bijvoorbeeld de gemeente. De bekendste is de Mulderboete. Een boete voor een verkeersovertreding is bijvoorbeeld een Mulderboete.

Hoe weet ik wat voor een boete ik heb gekregen?

Letter boven je brief?

Als je een boete hebt gekregen, kijk dan eerst of er een letter bovenaan je brief staat. 
M: dan is het een Mulderboete.
Geen letter? Dan is het een andere boete, bijvoorbeeld een naheffingsaanslag.

Van wie komt de boete?

Kijk goed wie de boete stuurt. Dit kan bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie zijn. Je hebt dan iets strafbaars gedaan. Als het een verkeersboete is, dan stuurt het CJIB de boete. Als je bijvoorbeeld een hond hebt, maar geen hondenbelasting betaalt, kun je van de Gemeente een boete krijgen.

Hoe weet ik dat de boete geen nep-boete is

Er bestaan nep-boetes. Iemand probeert dan net te doen alsof je een overtreding hebt gemaakt. Maar het geld wordt op de rekening van de oplichter gestort. Voorkom het betalen van een nep-boete en kijk hier.

Hoe wordt de hoogte van een boete bepaald?

Boetes in Nederland hebben een maximum. Het ligt aan het soort fout die je hebt gemaakt. De hoogte van de boete wordt op een bepaalde manier berekend.

Standaardbedrag

Sommige boetes zijn een standaardbedrag. Denk bijvoorbeeld aan verkeersboetes. Als je bijvoorbeeld harder dan 10 kilometer boven de maximale snelheid reed, dan moet je een vast bedrag betalen. Er komen ook nog administratiekosten kijken bij een boete

Rechter of Officier van Justitie

Soms bepaalt een rechter de boete. Of de Officier van Justitie het doet. De Officier van Justitie is een belangrijke persoon bij het Openbaar Ministerie (OM). Het OM houdt zich bezig met strafbare feiten. 

Moet ik echt betalen?

Betalen of in beroep gaan

Als de boete terecht is moet je inderdaad betalen. Tegen sommige boetes kan je in beroep gaan. Denk aan een verkeersboete. Je moet wel kunnen bewijzen dat de boete niet klopt of onterecht is. In beroep gaan betekent dat je een brief schrijft waarin je zegt het niet eens te zijn met de boete. Die brief stuur je meestal aan de organisatie waar je de boete van kreeg. Hier kun je daar meer over lezen.

Tegen welke boetes kun je in beroep gaan? 

Je kunt niet tegen alle boetes in beroep gaan. Hier kun je daar meer over lezen.

Wat gebeurt er als ik de boete niet betaal?

Stel: je betaalt de boete niet. Wat gebeurt er dan? Je krijgt dan eerst een aanmaning. Dit is een brief waarin nog een keer gezegd wordt dat je de boete moet betalen. Ook wordt het bedrag van de boete verhoogd omdat je niet betaald hebt. Als je na de aanmaning nog niet betaalt, komt er een deurwaarder. Iemand komt dan aan de deur om een dwangbevel af te geven. Als je steeds je boetes niet betaalt, kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen. 

Wat als ik een boete niet kan betalen?

Kun je de boete echt niet (in een keer) betalen? Vraag dan om een betalingsregeling. Je betaalt dan in delen de boete. Als je zoveel schulden hebt dat ook betalen met een regeling niet lukt, ga dan zo snel mogelijk naar de schuldhulpverlening in je gemeente.

Moeilijke woorden Boetes

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.