1. Adviseren
2. Bemiddelen
3. Onderhandelen
U kunt een juridische procedure (rechtszaak) voorkomen, door met de tegenpartij te onderhandelen. Hier kan een advocaat helpen: uw advocaat kan met de tegenpartij bespreken hoe het probleem kan worden opgelost en hoe in de toekomst meer problemen voorkomen kunnen worden. Als de partijen er samen uitkomen, kan een overeenkomst (contract) gemaakt worden waarin de afspraken staan. U ondertekent deze dan beiden, beide partijen moeten zich dan aan deze afspraken houden.
4. Rechtzaak
1. Partijdig
2. Gesubsidieerde rechtsbijstand
3. Oplossen zonder rechtszaak
Een ervaren advocaat kan uw probleem zo proberen op te lossen dat beide partijen akkoord zijn. Er wordt dan vaak een overeenkomst (contract) gemaakt, waar u en de andere partij een handtekening onder zetten. Hierdoor zijn er afspraken gemaakt waar beide partijen zich aan moeten houden en hoeft er geen rechtszaak gestart te worden.
4. Ervaring
5. Aangesloten bij organisatie met specialisten
Een advocaat is aangesloten bij een vereniging voor specialisten, bijvoorbeeld arbeid-, huur- of familierecht. Dit betekent dat de advocaat vooral goed is in dit soort juridische zaken. Als een advocaat geen goed werk levert, kunt u een klacht indienen bij deze vereniging en die gaan dan kijken of uw klacht terecht is.
1. Bij geen vergoeding: hoge kosten
2. Niet altijd het resultaat dat u wilt
Een advocaat kan u niet beloven dat hij/zij bereikt wat u wil. Een advocaat kan wel schatten wat uw kansen zijn als u een rechtszaak aangaat, maar de uitkomst wordt bepaald door een rechter. Ook als u een rechtszaak gewonnen hebt, kan de tegenpartij nog ‘in beroep’. Dit betekent dat er dan een ‘hogere’ rechter nog een keer naar de zaak kijkt en het dus nog niet zeker is of u gewonnen hebt.
Een rechtszaak kan ook lang duren, helemaal als er na de uitspraak nog een ‘hoger beroep’ (rechtszaak bij hogere rechter) gestart wordt. En een rechtszaak kan veel stress geven. Daarom is het belangrijk bij uzelf na te gaan of u deze stress aankunt. Ook is het belangrijk dat u een goed contact hebt met uw advocaat, zodat u in deze periode prettig kunt samenwerken en overleggen.
4. U moet over uw situatie of probleem praten
5. Emotionele of sociale problemen? Daar is een advocaat niet voor
Niet elke advocaat weet goed met uw gevoelens om te gaan: een advocaat heeft een opleiding gevolgd om u juridisch te helpen, een advocaat heeft dus geen opleiding gevolgd hoe het beste met uw problemen en gevoelens om te gaan, zoals bijvoorbeeld een psycholoog. Heeft u, naast juridische hulp, ook steun nodig omdat u het heel moeilijk heeft met de situatie of heeft u een ander probleem, kijk dan of u binnen kan lopen op het spreekuur van het sociaal wijkteam in uw buurt. Vaak kunt u ook bellen met het wijkteam. Wil u checken hoeveel stress of andere problemen u heeft? Vul dan de multizorgencheck aan het einde van de vragenlijst in.
Waar moet u op letten
Een advocaat kost veel geld en soms zijn er betere en goedkopere oplossingen te vinden.
1. Echt nodig?
Vraag u zich als eerste af: heb ik echt een advocaat nodig? Kijk voor andere soorten juridische hulp bij Rechtswinkel, Juridisch Loket, Mediator en Schuldhulpverlening. Om (mogelijk) een vergoeding te krijgen voor een advocaat is het, naast een laag inkomen, ook belangrijk dat u kunt laten zien dat u eerst zonder een advocaat het probleem hebt proberen op te lossen, bijvoorbeeld door naar een Rechtswinkel of het Juridisch Loket te gaan. Een advocaat is dus alleen een goede oplossing als andere oplossingen niet (meer) werken.
Voor een probleem onder de 500 euro is het niet voordelig een advocaat in te schakelen, daar is een advocaat te duur voor. U kunt dan bijvoorbeeld beter naar een Rechtswinkel gaan, waar u gratis hulp kunt krijgen.
2. Specialist in uw probleem
3. Zoek op internet naar ervaringen met de advocaat
4. Gratis eerste gesprek aanvragen
Vraag een gratis eerste gesprek aan bij een advocaat om te kijken of u het een prettig persoon vindt en of hij/zij echt voldoende kennis van uw probleem heeft.
5. Vraag een offerte aan.
U kunt ook bij meerdere advocaten een offerte (een inschatting van de kosten) aanvragen en de prijzen vergelijken.