Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen. Wat houdt het in?

Je partner en jij willen een volgende stap zetten in jullie relatie. Het kan zijn dat je je dan afvraagt: waar kunnen we het beste voor kiezen? Een samenlevingscontract, het geregistreerd partnerschap of trouwen?

Vind antwoord op de vraag: samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen. Wat houdt het in? door op ‘Vind passend advies‘ te klikken en de vragenlijst in te vullen.

Lees hieronder meer over een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen. Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is het verschil tussen een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en trouwen?

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract maak je samen met je partner afspraken bij de notaris over het samenwonen. Ook zijn dit bijvoorbeeld afspraken over de verdeling van jullie geld en bezit als jullie weer uit elkaar zouden gaan.  

Trouwen

Als je trouwt laat je dit vastleggen bij een ambtenaar van de burgerlijke stand bij de Gemeente. Je maakt de afspraak om tot elkaars dood voor elkaar te zorgen en je erft ook automatisch van elkaar. 

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap lijkt op een huwelijk maar is niet helemaal hetzelfde. Ook hier geldt de verplichting om voor elkaar te zorgen en wordt je ook automatisch elkaars erfgenaam. Een verschil met trouwen zit hem echter onder andere in de manier waarop je weer uit elkaar gaat.

Wat gebeurt er met onze (afzonderlijke) bezittingen bij een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk?

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract maak je afspraken over onder andere de verdeling van kosten, de kosten voor het verzorgen en opvoeden van jullie kinderen en de bankrekening(en). Daarnaast spreken jullie ook af wat er gebeurt met het geld en de bezittingen wanneer jullie besluiten uit elkaar te gaan. 

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Bij het huwelijk en het geregistreerd partnerschap heb je te maken met het huwelijksvermogensrecht. Hier maak je afspraken over het geld, de spullen en de schulden die je samen hebt. Je kunt op twee manieren trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten, namelijk in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. (Let op: wanneer je niet kiest geldt automatisch het gemeenschap van goederen). Wat deze twee vormen precies inhouden wordt hieronder uitgelegd.

Hoe werkt het gemeenschap van goederen?

Vóór 1 januari 2018 getrouwd of geregistreerd partnerschap?

Als je vóór 1 januari 2018 een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt gesloten, geldt een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je alles samen deelt. Het geld, de spullen en de schulden van vóór en tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn dan dus van jullie beiden.

Wanneer jullie ervoor kiezen om jullie relatie te beëindigen wordt het weer verdeeld. (Als jullie hebben gekozen voor de huwelijkse voorwaarden zit dit anders. Dit is een contract waarin jullie kunnen afspreken dat niet alle bezittingen automatisch worden verdeeld).

Er zijn uitzonderingen. Heel persoonlijke zaken vallen niet onder de algehele gemeenschap van goederen. Denk hierbij aan:

  • Geld dat een partner heeft gekregen voor onherstelbare schade (bijvoorbeeld door een ongeluk).
  • Schenkingen en erfenissen waarbij is vastgelegd dat die slechts voor één van de partners is. 
  • Bezittingen als persoonlijke kleding, sieraden of cadeaus. 

Op of na 1 januari 2018 getrouwd of geregistreerd partnerschap?

Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap gesloten op of na 1 januari 2018, geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Je bezittingen die je voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap had worden dan niet automatisch gedeeld.

Buiten het gezamenlijke deel valt in ieder geval ook:

  • Bezittingen die voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap van één van jullie was (bijvoorbeeld een piano of kunstwerk).
  • Geld wat is ontstaan uit bovenstaande spullen (bijvoorbeeld door de verkoop van je piano).
  • Geld uit een erfenis of een schenking van voor of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap

Het is belangrijk om tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap goed bij te houden wat van wie is.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die zijn vastgelegd bij de notaris. Dit doe je meestal voor je trouwt, maar ook tijdens het huwelijk kun je deze laten maken. In deze voorwaarden kun je afspraken maken over hoe je de bezittingen en het geld wil verdelen bij een scheiding. De meestvoorkomende huwelijkse voorwaarden zijn:

  • De beperkte gemeenschap. Hierbij delen jullie een deel van het geld en het bezit. Wat je deelt zet je in de afspraken.

Wat is een verrekenbeding?

In veel huwelijkse voorwaarden wordt een verrekenbeding opgenomen. Een verrekenbeding is een afspraak tussen de partners om de bezittingen en het inkomen na het huwelijk of geregistreerd partnerschap op een bepaalde manier te verdelen. Er zijn twee manieren om dit te doen:

  • Het periodieke verrekenbeding. Dit is een afspraak waarbij je als echtgenoten het geld wat overblijft aan het einde van het jaar verdeeld. 
  • Het finale verrekenbeding. Hierbij wordt pas als de relatie eindigt een verdeling gemaakt.

Moeilijke woorden Familie en relaties

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.