Jun 24, 2022

Een multiproblemcheck uitvoeren als advocaat?

Als juridisch hulpverlener help je mensen bij een juridisch probleem. Concreet betekent dat voor mij als advocaat; ‘Wat is er juridisch haalbaar?’ en dat is dan automatisch ook de voorgestelde oplossing. Ik stond eigenlijk niet stil bij de bredere context en overige problemen die in het leven van de cliënt kunnen spelen. Toen dacht ik, een multiprobleem check uitvoeren als advocaat? Is dat niet een enorme toevoeging?

Na verloop van tijd zie je dat bepaalde mensen wel erg vaak terugkomen. Je hoort het probleem aan en probeert het weer op te lossen. Je bent telkens weer een brandje aan het blussen. 

Multiproblem speelt een grote rol bij het oplossen van een juridisch probleem

Ik kan me nog goed herinneren dat ik in het tweede jaar dat ik advocaat was een cliënt op bezoek kreeg die een dagvaarding ontvangen had voor een niet betaalde schuld. Enkele maanden later kwam die met de volgende dagvaarding aanzetten, je raadt het al … voor een niet betaalde schuld…. Dit herhaalde zich nog een aantal maal. Wat bleek? Deze persoon had altijd een goede baan, maar was deze door persoonlijke omstandigheden verloren. Hierdoor ging er van alles mis in zijn leven. Ik kon natuurlijk wel in gesprek gaan met de schuldeiser, maar deze persoon was eigenlijk gebaat bij andere hulp. Maar ja, je bent advocaat en geen psycholoog, medewerker van de sociale verzekeringsbank en maatschappelijk wijkteam ineen. 

Multiproblem komt veel vaker voor dan ik dacht

In mijn huidige rol als initiatiefnemer van het Rechtsbijstandportaal ben ik meer gaan nadenken over het ontstaan van juridische problemen en hoe deze beter opgelost kunnen worden. Hierdoor ben ik in aanraking gekomen met een project van  de Hogeschool Utrecht die onderzoek doet naar rechtshulp bij multiproblematiek.
Dit onderzoek geeft opvallende inzichten. Zo had 60% van mensen de afgelopen jaren één of meerdere juridische problemen. Vier van de tien mensen met een juridisch probleem hebben ook andere problemen, zoals mijn cliënt die zijn baan verloor– multiproblem dus.
Als juridisch hulpverlener ben ik me inmiddels bewust dat ik te vaak aan symptoombestrijding doe. Eigenlijk logisch, want ik ben jurist. Maar hierdoor blijft de problematiek en hiermee ook de draaideur rechtzoekenden. 

Multiproblemcheck als startpunt en betrekken andere hulpverlening

Om het onderliggende probleem op te lossen voor iemand met multiproblematiek is dus meer nodig. Je wilt weten waarom iemand (telkens) in de problemen is gekomen en als je dit kunt achterhalen, kun je ook makkelijker naar een duurzame oplossing toe werken, al dan niet met de hulp van andere ( juridische en/of niet-juridische) hulpverleners. 
Een makkelijke manier om erachter te komen of er nog meer problemen spelen naar het juridische probleem is de meerzorgencheck. In minder dan 2 minuten kom je erachter welke problemen er in iemands leven spelen. Spelen er inderdaad meer problemen dan kun je zo iemand vaak al helpen door naar de juiste instanties door te verwijzen. Je hoeft niet het hele hulpnetwerk te kennen hiervoor: dit volstaat:

  • Bij problemen met stress, emotionele problemen, lichamelijke problemen: doorverwijzen naar huisarts.
  • Bij schulden: schuldhulpverlening: elke gemeente heeft schuldhulpverlening.
  • Overige problemen: aangeven dat ze contact op kunnen nemen met wijkteam in hun buurt. 

MIsschien denk je: als ik naar de bredere problematiek vraag, dan is het hek van de dam. Uit eigen ervaring weet ik dat dit niet het geval is, zolang je het goed ‘framed’. Leg dus van tevoren uit waarom je deze vragen stelt: dat je je afvraagt of er ook nog andere hulp nodig is en dat je daarom deze vragen stelt.  
Als advocaat of juridisch dienstverlener ben je vaak geneigd om je vol overgave op de juridische kwestie te storten. Door de rol die een advocaat heeft kom je vaak heel veel te weten en merk je vaak dingen op waar je niet altijd direct controle over hebt of bij kunt helpen maar die iemands leven wel kan verbeteren met de juiste hulp. Wil je dus meer dan symptoombestrijding doen als advocaat of andere juridisch hulpverlener? En hoe het afliep met mijn cliënt? Na de 5e dagvaarding was het wel mooi geweest en is hij naar de schuldhulpverlening en een psycholoog gegaan. Inmiddels heeft hij weer een goede baan en is gelukkig. 

Wil jij het aantal draaideur-rechtzoekenden ook verminderen? Doe dan ook de multiproblemcheck bij je cliënt!

Meer weten over het Rechtsbijstandportaal?

Meer weten over hoe u het welzijn in uw organisatie kunt monitoren en verbeteren? Download nu onze brochure!

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.