Dec 23, 2022

Vuurwerk: van nostalgie tot blijvend letsel

Vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling is iets wat bij duizenden gezinnen al generaties lang gebeurt in Nederland. Ook bij mij werd het er met de paplepel ingegoten. Al vanaf mijn achtste jaar spaarde ik maandenlang om de week voor oud en nieuw samen met mijn vader naar de vuurwerkwinkel te kunnen gaan. Een paradijs was het. Een gigantische loods, normaal gebruikt als tuincentrum, was volledig gevuld met alle soorten en maten vuurwerk die je maar kon bedenken. Ik keek m’n ogen uit. Samen met mijn broer gingen we alle schappen langs om het beste pakket uit te kiezen. Na lang wikken en wegen hadden we hem dan: de perfecte combinatie van klappers en siervuurwerk.

Het was zover!

En dan was het zover, 31 december. ‘s Middags gingen wij al naar buiten om met onze vrienden uit de straat om de eerste knallers af te steken. Mijn moeder riep ons altijd achterna vanuit de deuropening: ‘vergeet jullie vuurwerkbrillen niet!’. Niet stoer vond ik dat. Om mijn moeder gerust te stellen deed ik deze op totdat ik het hoekje om was. De coolste jongen uit de straat die altijd in de middag al 5 duizendklappers afstak had namelijk ook geen vuurwerkbril op. Die hadden wij niet, duizendklappers. Maar voetballen met van die ronddraaiende kleuren knallers was een van onze favoriete dingen om te doen, uiteraard ook ver buiten het zicht van mijn moeder…

Minder leuke herinneringen

Het klinkt allemaal nostalgisch en mooi. Maar ik heb ook wel minder leuke herinneringen aan vuurwerk. Klasgenootjes die ofwel zichzelf verwond hebben met vuurwerk of door iemand anders gewond zijn geraakt. Een jongen uit mijn klas, is zelfs een vinger verloren door een rotje met een veel te kort lont. Iemand anders die ik ken is blind aan 1 oog door een vuurpijl (afgestoken door mijn overbuurjongen).

Door verbod neemt illegaal vuurwerk toe

De afgelopen 2 jaar is er voor heel het land een vuurwerkverbod geweest. Dit was om de druk op de ziekenhuizen te verlichten tijden de corona pandemie. Alleen niks was minder waar. Ondanks het vuurwerkverbod eiste afgelopen jaarwisseling 773 vuurwerkslachtoffers, een toename van 102 procent ten opzichte van een jaar eerder (Dagblad van het Noorden). Het blijkt dat door minder legaal vuurwerk te verkopen binnen Nederland er meer handel in illegaal vuurwerk komt. Dit betreft vaak zwaarder vuurwerk. Deze handel is voor de politie erg moeilijk te controleren. En niet alleen het afsteken van het illegaal vuurwerk kan dramatische gevolgen hebben, maar ook het illegale transport is levensgevaarlijk. Een ongeluk op de snelweg met een busje volgeladen met vuurwerk, je moet er niet aan denken….

Letselschade zit in een klein hoekje

Komende jaarwisseling is vuurwerk afsteken in Nederland weer toegestaan. Zeker niet iedereen is het daar mee eens. Gemeenten mogen dit jaar zelf bepalen of het in hun gemeente is toegestaan. Een aantal gemeenten, bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen kiezen voor het vuurwerkverbod. Vuurwerkverbod of geen vuurwerkverbod, letsel zit in een klein hoekje. 

Heeft uw cliënt letselschade opgelopen? Misschien heeft heeft hij of zij wel recht op een schadevergoeding. Vul hier samen de letselschade vragenlijst in.

Meer weten over het Rechtsbijstandportaal?

Meer weten over hoe u het welzijn in uw organisatie kunt monitoren en verbeteren? Download nu onze brochure!

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.