Aug 22, 2022

Korting eigen bijdrage advocaat, gratis geld?

Hoezo niet meer langs het Juridisch Loket?

Stel: je hebt een juridisch probleem waar je een advocaat voor nodig hebt. Soms kan je dan een vergoeding krijgen van een deel van de advocaatkosten. Dit wordt dan betaald door de overheid. Je betaalt dan nog wel een klein deel van de advocaatkosten zelf, de eigen bijdrage. Deze gesubsidieerde vorm van rechtsbijstand heet een ‘toevoeging’. De toevoeging is voor mensen met weinig inkomen. Als je recht op een toevoeging hebt, kun je hier bovenop nog eens 58 euro korting op je eigen bijdrage krijgen: dit heet ‘korting eigen bijdrage’. Vroeger moest je hiervoor langs het Juridisch Loket. Nu krijg je deze 58 euro cadeau zonder langs het Juridisch Loket te gaan. Hoe zit dat? Wat is de catch van die 58 euro korting voor de overheid? En waarom moest je eerst langs het Juridisch Loket en nu opeens niet meer? Korting eigen bijdrage advocaat, gratis geld? Lees hieronder verder!

Wat zit er achter die korting van 58 euro?

In 2011 is de regel voor de korting eigen bijdrage ingevoerd onder de naam ‘Diagnose en triage’. Waarom deed de overheid dat?

Een rechtszaak kost de overheid geld

De overheid wil niet dat iemand te makkelijk naar een advocaat gaat. Als een probleem op een andere (lees: gemakkelijker en goedkopere) manier op te lossen is, dan heeft dit de voorkeur. Naast de toevoeging zelf kost een rechtszaak de overheid namelijk scheppen met geld.

Diagnosedocument: advocaat echt nodig?

Daarom is de korting eigen bijdrage van 58 euro bedacht. Voorwaarde hiervoor was dat je naar het Juridisch Loket ging. Het Juridisch Loket checkte dan met het ‘diagnosedocument’ of het probleem ook echt opgelost moest worden door een advocaat.

Hoezo niet meer langs Juridisch Loket?

Sinds de corona-pandemie is het niet meer nodig om langs het Juridisch Loket te gaan voor de korting, iemand die een toevoeging krijgt, krijgt direct ook die korting. Dat is natuurlijk best raar als bedenkt waarom de korting ooit bedacht is: het Juridisch Loket checkte toch of een advocaat echt nodig was? Er is veel onvrede over het diagnosedocument dat door het Juridisch Loket gebruikt wordt voor de check. Deze bleek onvoldoende na te gaan of hulp van een advocaat ook de juiste hulp is. En zo leek het invullen van het diagnosedocument om de 58 euro korting te krijgen meer een soort administratieve handeling te worden in plaats van een check voor passende hulp.

Werken aan nieuw diagnosedocument

Corona wordt genoemd als officiële reden om de gang naar het Juridisch Loket voor korting (naar zeggen van Juridisch Loket: tijdelijk) af te schaffen. Maar nu we de corona-pandemie achter ons laten en het Juridisch Loket gewoon weer open is, is deze situatie nog steeds zo. Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt aan een nieuw diagnosedocument wat daadwerkelijk het kaf van het koren gaat scheiden. Inmiddels is de komst van het nieuwe diagnosedocument uitgesteld.

Doel en middel

Voorlopig lijk je dus bij het inschakelen van een advocaat op toevoegingsbasis gratis en voor niets 58 euro cadeau te krijgen. Mooi meegenomen? Voor de mensen die het krijgen, zeker.
Maar ons juridische stelsel staat al flink onder druk. Het is te hopen dat het nieuwe diagnosedocument er snel komt en dan wel het doel gaat dienen waar het ooit voor bedoeld was: een selectie aan de voorkant voor passende juridische hulp.

Of je toevoeging krijgt voor de hulp van een advocaat en hoeveel vergoeding hangt af van je financiële situatie. Mocht je hierover meer willen weten, kunt je dat hier lezen. Of doe de toevoegingscheck op het Rechtsbijstandportaal.

Meer weten over het Rechtsbijstandportaal?

Meer weten over hoe u het welzijn in uw organisatie kunt monitoren en verbeteren? Download nu onze brochure!

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.