Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Kan ik een toevoeging krijgen?

Je wilt een mediator of advocaat inschakelen bij een juridisch probleem. Hulp van een advocaat of mediator is duur. Misschien kun je geld krijgen om de advocaat of mediator te betalen. Dit heet een toevoeging.

Kan ik een toevoeging krijgen? Kom erachter of je hier recht op hebt. Klik op ‘Vind passend advies’ en vul de vragenlijst in.

Lees hieronder meer over ‘kan ik een toevoeging krijgen?’. Heb je na het lezen of het invullen van de vragenlijst nog steeds vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel of het Juridisch Loket (JL). Een medewerker kan  samen met je naar de situatie kijken. Deze hulp is meestal gratis.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een toevoeging?

Een toevoeging is geld om een mediator of advocaat te betalen. Als je recht hebt op een toevoeging betaalt de overheid een deel van de advocaat- of mediatorkosten. Het rest-bedrag betaal je zelf. Dit heet eigen bijdrage.

Wanneer heb ik recht op een toevoeging?

Een toevoeging is voor mensen die te weinig geld hebben om een advocaat of mediator te betalen. Check hier of je recht hebt op een toevoeging.

Ik heb recht op een toevoeging. Mag ik dan mijn eigen mediator of advocaat kiezen?

Je kunt een eigen advocaat of mediator kiezen.

Let op: de advocaat of mediator moet aangemeld zijn bij de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). Vraag dit de advocaat of mediator

  • Hier vind je de lijst van advocaten die aangemeld zijn bij de RvR.
  • Hier vind je de lijst van mediators die ingeschreven staan bij de RvR.

Wil je niet zelf een mediator of advocaat kiezen? Dan kun je naar het Juridisch Loket . Zij kiezen een advocaat of mediator. Als je een advocaat of mediator regelt via het Juridisch Loket (JL), kun je dus niet zelf kiezen.

Hoeveel eigen bijdrage moet ik betalen?

De hoogte van de eigen bijdrage die je moet betalen verschilt per persoon. Je inkomen is belangrijk. Hoe lager je inkomen, hoe minder eigen bijdrage je betaalt. Of je alleen woont, samen woont en of je kinderen hebt bepaalt ook de eigen bijdrage. Op deze pagina zie je welke eigen bijdrage je moet betalen als je recht hebt op een toevoeging.

Ik heb recht op een toevoeging, maar wie regelt dit?

Een advocaat of mediator via het Juridisch Loket

Je kunt een advocaat of mediator regelen bij het JL. Zij vullen voor jou een verwijs-document in en kiezen een advocaat of mediator. Het formulier sturen ze door naar die advocaat of mediator. Je advocaat of mediator vult het document verder in en stuurt deze naar de RvR. De RvR bepaalt of je ook echt de toevoeging krijgt.

Zelf een advocaat regelen

Als je zelf een advocaat of mediator (die toevoegingen doet) regelt, kun je twee dingen doen. 

  1. De advocaat of mediator vult het verwijs-document in en stuurt die op naar de RvR. De RvR checkt of je echt recht hebt op een toevoeging
  2. Jij gaat zelf langs het Juridisch Loket (JL) . Deze vult het verwijs-document in en checkt of de mediator of advocaat aangemeld is bij de RvR. Het formulier gaat naar je advocaat of mediator. Als je dit via het JL regelt, krijg je korting op je eigen bijdrage (ongeveer 50 euro).


Ook nuttige informatie voor jou?

Een mediator of advocaat, wat moet ik kiezen?


Moeilijke woorden Vind de juiste hulp

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.