Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Klussen in een huurhuis, mag dat?

Als u in een huurhuis woont, dan is het huis niet van u. Dat betekent dat u niet zomaar van alles aan het huis mag veranderen. Wanneer mag u klussen in een huurhuis? Dat ligt eraan! Vind antwoord op de vraag: Ik wil klussen in een huurhuis, mag dat? door hieronder te klikken en de vragenlijst in te vullen.

Lees hieronder meer over Ik wil klussen in een huurhuis, mag dat? Heeft u daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met u naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat betekent klussen in een huurhuis?

U wil soms klussen in uw huurhuis. Helaas mag dat niet altijd zomaar. Er zijn verschillende soorten klussen.

Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV)

Wanneer u kleine klussen in uw huis doet, dan zijn dat Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV’s). Denk hierbij aan lampen vervangen, dingen aan de muur of het plafond hangen of nieuw tapijt leggen. Deze klussen zijn makkelijk terug te draaien als u verhuist. Bij ZAV’s is het belangrijk dat u het huis kan verlaten zoals u het heeft betrokken.

Onderhoud

Voor sommige soorten klussen bent u verantwoordelijk. Dit zijn de kleine herstellingen en deze vallen onder het dagelijks onderhoud van een huurhuis. Denk hierbij aan het verven van de muren. Klik hier voor een overzicht van deze soort klussen.

Renovatie of verbouwing

Over het algemeen zorgt de verhuurder voor renovaties of verbouwingen. U mag bijvoorbeeld niet zomaar zelf muren uit uw huis slopen of een nieuwe keuken installeren.

Wat is de oorspronkelijke staat?

Wanneer u weggaat uit uw woning moet u het huis op dezelfde manier achterlaten als toen u het ooit betrok. Een omschrijving van deze oorspronkelijke staat, staat vaak in uw huurcontract of een aparte omschrijving. Deze omschrijving heeft de opnamestaat. Hierin staan dingen zoals dat de woning witte muren had en met witte muren moet worden opgeleverd.

Andere regels

  • Een huis slijt door de jaren heen. U hoeft de slijtage van uw huis niet te herstellen. Let op: de slijtage moet dan wel normaal zijn en niet extreem.
  • U moet altijd de schade herstellen die u heeft veroorzaakt in het huis.
  • Als u dingen aan het huis hebt veranderd, dan moet u deze vaak terugdraaien. Kijk voor een overzicht van toegestane en niet-toegestane veranderingen op de site van het Juridisch Loket.
  • U mag het huis niet vies achterlaten. Dat betekent dat u de woning moet schoonmaken en dagelijks onderhoud moet hebben gepleegd voordat u de woning verlaat. Zie voor een informatie over dagelijks onderhoud de site van het Juridisch Loket.

Mijn huisbaas en ik zijn het niet eens over wat de oorspronkelijke staat is. Wat nu?

Als u in uw huurhuis gaat wonen tekent u een huurcontract. In of bij dat huurcontract komt vaak een opnamestaat. Deze omschrijft in welke staat het huis aan u is overgedragen en in welke staat u het moet opleveren. Als er een opnamestaat is, dan kunt u daar niet zomaar van afwijken. U moet het huurhuis aan de verhuurder opleveren zoals u dat hebt afgesproken in de opnamestaat.

Geen opnamestaat?

Hiervoor gelden eigenlijk dezelfde regels. U moet het huis gewoon zo opleveren als dat u het ooit aantrof. Is het niet duidelijk wat de oorspronkelijke staat was of bent u het hier met de verhuurder niet over eens? Als de verhuurder vindt dat u dingen hebt veranderd die niet overeenkomen met de opnamestaat, dan moet hij bewijzen dat deze mogelijke veranderingen niet aanwezig waren toen u de woning betrok. Kan hij dit niet? Dan hoeft u de veranderingen ook niet zomaar terug te draaien.

Toch veranderingen behouden?

Soms heeft u grote veranderingen gedaan. Grote veranderingen hoeft u meestal niet terug te draaien. Toch kan het zo zijn dat u bepaalde veranderingen moet terugdraaien bij het opleveren van het huis. Als u deze veranderingen graag wil behouden, dan kunt u aan de verhuurder toestemming vragen om de veranderingen bij de oplevering van uw huurhuis te behouden. De verhuurder kan er dan voor kiezen om de veranderingen bijvoorbeeld van u over te nemen of over te kopen.

Moet ik toestemming vragen voor klussen?

Dat ligt eraan.

Geen toestemming

Voor ZAV’s heeft u geen toestemming nodig. Die kunt en moet u namelijk weer weghalen als u het huis verlaat. Voor kleine herstellingen bent u zelf verantwoordelijk. U hoeft voor deze klussen daarom ook geen toestemming te vragen.

Wel toestemming

Renoveren of verbouwen zijn grote veranderingen aan uw huurhuis. Die klussen mag u daarom nooit zomaar zelf uitvoeren. Het is goed mogelijk om bijvoorbeeld een nieuwe keuken in uw huurhuis te plaatsen. Hoe u daarvoor toestemming krijgt, dat ligt aan uw verhuurder. Neem contact op met uw verhuurder om uw plannen te bespreken.

Twijfel?

Twijfelt u of u toestemming moet vragen? Neem contact op met uw verhuurder.

Ik ben gaan klussen zonder toestemming van de verhuurder. Wat betekent dit?

Als u grote dingen verandert in uw huurhuis, dan moet u daar eigenlijk altijd toestemming voor vragen. Als u daar geen toestemming voor vraagt, dan moet u de grote veranderingen weer terugdraaien als u het huis verlaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opknappen van de badkamer en het plaatsen van nieuwe douche- en badmeubels. In zulke gevallen kunt u wel met de verhuurder in overleg. Ondanks dat de verhuuder geen toestemming heeft verleend voor de grote verandering, kan het alsnog in zijn voordeel zijn. De huisbaas kan het huis namelijk misschien wel voor meer geld verhuren.

Let op

Verander nooit zomaar dingen aan uw huurhuis zonder te bekijken hoe en of dit mag.

Krijg ik een boete als ik klus in mijn huurhuis?

Dat is mogelijk. Het moet dan wel gaan om een klus waar u toestemming voor had moeten vragen. U kunt in uw huurcontract kijken of er een boetebeding in staat. Dat betekent dat u en uw verhuurder hebben afgesproken dat u een boete kan krijgen als u bepaalde klussen doet. Dit is een moeilijk onderwerp. Twijfelt u of u een boete kan krijgen? U kunt het beste hulp aan een juridisch expert vragen.

Moeilijke woorden Wonen

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.