Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Kan ik zelf ontslag nemen? De voor- en nadelen

Je hebt het al een tijdje niet naar je zin om je werk. Misschien heb je wel ruzie met je baas. Of de sfeer is onprettig. Of het werk gewoon niet leuk.

Mogelijk denk je: kan ik zelf ontslag nemen? Doe dit niet zomaar. Zelf ontslag nemen kan ook nadelig voor je zijn. Je hebt namelijk geen recht meer op een ontslagvergoeding of een uitkering.Vind passend advies bij ‘Kan ik zelf ontslag nemen?’ door op onderstaande button te klikken.

Lees hieronder meer over waar je op moet letten bij ‘Kan ik zelf ontslag nemen? Heb je na het lezen of het invullen van de vragenlijst nog steeds vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Ik wil ontslag nemen, maar heb nog geen nieuwe baan. Is dit verstandig?

Het is niet verstandig om zomaar ontslag te nemen. Je krijgt bijvoorbeeld geen werkloosheidsuitkering  (WW) als je zelf ontslag neemt. Ook heb je geen recht meer op een transitievergoeding ofwel ontslagvergoeding. 

Uitzondering hierop is als je kunt bewijzen als je werkgever je slecht heeft behandeld. Dan blijf je wel recht houden op een uitkering en een ontslagvergoeding.Dit bewijzen is vaak moeilijk.

Wil je zelf ontslag nemen door een vervelende situatie op werk? Probeer dan eerst met je werkgever te praten. Vind je dit moeilijk? Dan kun je een mediator vragen als tussenpersoon . Mocht dit niet helpen, kun je proberen een ontslag te regelen ‘met wederzijds goedvinden’. Dit heet: ontslag met een vaststellingsovereenkomst.

Ik wil zelf ontslag nemen en direct weg bij mijn baan, kan dat?

Tijdelijk contract, vast contract en CAO


Dat kan meestal niet. Een tijdelijk contract kun je alleen direct stoppen als dat is afgesproken in je arbeidscontract. Als dit niet is afgesproken of als je een vast contract hebt dan kun je niet zomaar meteen stoppen met werken. Wanneer je mag stoppen hangt af van hoe lang de opzegtermijn is. Dit is de tijd dat je nog moet werken nadat je ontslag genomen hebt. Dit staat in je arbeidscontract of de CAO.
Je moet je aan deze afspraken houden. Als je één van deze regels overtreedt, kan je werkgever een boete aan je opleggen. 

Praten met je werkgever


Door in gesprek te gaan met je werkgever kun je misschien wel eerder weg. Er kunnen dan nieuwe afspraken gemaakt worden in een vaststellingsovereenkomst. Zorg dat een juridisch hulpverlener deze overeenkomst voordat je tekent controleert, zodat je zeker weet dat deze voordelig voor jou is. Dit kan een medewerker van een  Rechtswinkel of het Juridisch Loket doen.

Ik wil zelf ontslag nemen, ik heb een nieuwe baan. Kan dat?

Als je ontslag neemt omdat je een nieuwe baan hebt, is het belangrijk dat je zorgt dat het nieuwe arbeidscontract met de nieuwe werkgever is getekend door jou en de nieuwe werkgever. Let goed op wat je opzegtermijn bij je oude baan is, je kunt pas daarna bij je nieuwe werk gaan werken. Als je eerder weg wilt dan in de opzegtermijn staat, moet je hier proberen goede afspraken over te maken met je oude werkgever (zie vraag 2).

Ik heb mij ziek gemeld bij mijn werk, maar wil er ook weg. Is het verstandig ontslag te nemen?

Wil je ontslag nemen als je ziek bent? Dan heb je geen recht meer op een ziektewetuitkering. Dit is dus niet verstandig. Als je ziek bent geworden door het werk, dan is de situatie weer anders. Is dit bij jou zo? Vul dan voor passend advies deze vragenlijst in ziek zijn, beroepsziekte en beroepsongeval.

Moeilijke woorden Werk Ontslag

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.