Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Mijn werkgever betaalt niet. Hoe eis ik mijn loon?

Opeens betaalt jouw baas geen loon meer. Maar je werkt nog wel voor hem. Hij belooft elke keer dat hij geld overmaakt. Toch blijft je bankrekening leeg. Je vraagt je af: nu mijn werkgever mij niet betaalt, hoe krijg ik dan mijn loon? Wist je dat je het loon of andere betalingen, zoals bijvoorbeeld vakantiegeld, kunt opeisen? Zo doe je dat…

Mijn werkgever betaalt niet. Wat moet je doen? Kom hier achter door op ‘vind passend advies’ te klikken en vul de vragenlijst in.

Hoe moet je loon vorderen van je werkgever? Lees het hieronder! Of vul de vragenlijst ‘loonvordering’ invullen. Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Een medewerker kan dan (meestal gratis) samen met je naar de situatie kijken.


Veel gestelde vragen over dit onderwerp

Mijn baas betaalt niet (op tijd). Hoe kan ik mijn loon eisen?

Je werkgever moet je loon op tijd betalen. Als je werkgever dit niet of te laat doet, dan kun je het loon eisen (vorderen). Dit kan bijvoorbeeld ook zijn:

 • overwerk
 • Ploegentoeslag
 • Reiskosten
 • vakantiegeld

Wat doe je als je werkgever jouw loon niet (op tijd) betaalt? Stuur eerst een brief waarin je je loon opeist. Dit heet een loonvorderingsbrief. Hier vind je een voorbeeldbrief voor loonvordering. Dit kan anders zijn wanneer jouw baas failliet gaat. Hier kun je daar meer over lezen.

Een boete opleggen aan je werkgever als hij niet betaalt. Kan dat?

Ja, dat kan. Betaalt je werkgever niet op tijd? Dan moet hij je extra geld betalen. Dit is een boete voor de werkgever . Hoeveel boete de werkgever moet betalen staat in de wet. Hier kun je er meer over lezen.

Ik heb al een loonvorderingsbrief naar mijn baas gestuurd, maar hij betaalt nog steeds niet. Wat nu?

Een rechtszaak starten

Betaalt je werkgever toch niet, ondanks je loonvorderingsbrief ? Dan kun je daarna een rechtszaak starten. Hier is een advocaat voor nodig. Het beste kun je dan vragen om een ‘snelle rechtszaak’ (dit heet: kort geding).

 • De rechter beslist of je looneis terecht is.
 • De rechter bepaalt of de werkgever de ‘boete’ wel of niet moet betalen.

Mijn loon wordt niet betaald, maar ik weet niet hoeveel ik gewerkt heb. Wat nu?

Weet je niet precies meer hoeveel uren je gewerkt hebt? Dan kun je dit doen: 

 • Kijk hoeveel uren je gemiddeld per week hebt gewerkt in de drie maanden ervoor.
 • Het gemiddeld aantal uren per week gebruik je bij het berekenen van het loon wat nog niet uitbetaald is. 

Bijvoorbeeld:

 • Je werkt 12 maanden bij je werkgever.
 • Je hebt een contract voor 32 uur werken per week.
 • De laatste twee maanden heb je niet uitbetaald gekregen: maand 11 en 12 dus.
 • Onduidelijk is hoeveel je precies in maand 11 den 12 gewerkt hebt.
 • In maand 8, 9, en 10 heb je 40 uur gewerkt.

In dat geval krijg je ook in maand 11 en 12 loon voor 40 uur per week, tenzij de werkgever bewijs heeft dat je minder hebt gewerkt.


Ook nuttige informatie voor jou?

Mijn werkgever gaat failliet. Wat nu?
Ontslag met wederzijds goedvinden, hoe gaat dat?
Wanneer krijg ik een ontslagvergoeding? En hoeveel ontslagvergoeding krijg ik?
Mijn werkgever betaalt niet, hoe eis ik mijn loon?


Moeilijke woorden Werk Overig

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.