Je partner en jij gaan scheiden. Scheiden geeft vaak veel stress. Ook geeft scheiden vaak veel praktische problemen. Misschien vraag je je af: wie betaalt de partneralimentatie?
Ook financieel verandert er veel. Het kan zijn dat je recht hebt op partneralimentatie of dit juist aan je ex-partner moet betalen. Vind antwoord op de vraag: wie betaalt de partneralimentatie? door op ‘Vind passend advies‘ te klikken en de vragenlijst in te vullen.
Lees hieronder meer over wie betaalt partneralimentatie. Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Wat is partneralimentatie?
Wanneer één van de ex-partners na de echtscheiding te weinig geld heeft om van te leven, moet de andere ex-partner geld betalen.
Wie betaalt partneralimentatie?
Wat is de hoogte van de partneralimentatie?
Om het bedrag te bepalen wordt gekeken naar de behoefte van de ex-partner die alimentatie ontvangt en de draagkracht van de ex-partner die moet betalen.
- Behoefte = hoeveel geld heb je nodig om van te kunnen leven.
- Draagkracht = hoeveel geld kun je missen.
Heeft de ene ex-partner bijvoorbeeld geen inkomsten, maar kan hij of zij wel werken? Dan gebruikt de rechter het bedrag wat de ex-partner zou kunnen verdienen als inkomen.
Let op!
- Het betalen van kinderalimentatie gaat altijd voor. Pas als er geld over is, wordt partneralimentatie betaald.
- Zit je in de bijstand en ontvang je kinder- en/of partneralimentatie? Dit telt als inkomen en wordt daarmee afgetrokken van je uitkering.
Hoe lang krijg of betaal je partneralimentatie?
Hoe lang betaald moet worden is vastgelegd in de wet. Toch kan de rechter soms anders besluiten. Ook kun je met je ex-partner zelf een afspraak maken over de duur van de alimentatie.
Ben je voor 1 januari 2020 gescheiden?
Dan is de duur 12 jaar. Ben je korter dan vijf jaar getrouwd? En zijn er tijdens je huwelijk geen kinderen geboren? Dan is de maximale alimentatieduur even lang als het huwelijk was. Ben je bijvoorbeeld drie jaar getrouwd? Dan moet er dus drie jaar betaald worden.
Ben je na 1 januari 2020 gescheiden?
Dan is de duur de helft van je huwelijk. Bijvoorbeeld: als je acht jaar getrouwd bent geweest, wordt vier jaar alimentatie betaald. Hierbij telt een maximum van vijf jaar. Als je bijvoorbeeld twintig jaar getrouwd bent, duurt de alimentatie dus geen tien jaar, maar vijf jaar.
Uitzonderingen
Let op deze uitzonderingen.
- De alimentatie stopt als alle kinderen 12 jaar of ouder zijn.
- Ben je langer dan 15 jaar getrouwd? En ga je binnen 10 jaar met pensioen? Dan stopt de alimentatie als je AOW krijgt.
- Gelden voor jou deze drie dingen. Dan is de partneralimentatie maximaal 10 jaar.
1. Je bent langer dan 15 jaar getrouwd.
2. Je bent voor 1 januari 1970 geboren.
3. Het duurt nog langer dan 10 jaar voordat je AOW krijgt. - Heeft je ex-partner voldoende eigen inkomen? Of gaat hij of zij samenwonen met iemand anders? Dan vervalt de partneralimentatie.
Kan partneralimentatie worden gewijzigd?
Dat kan zeker. Als de situatie van jou of je ex-partner verandert kan het bedrag ook veranderen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het kwijtraken van een baan of het krijgen van een nieuwe baan.
- Een verhuizing.
- Hertrouwen of samenwonen met een nieuwe partner.
Je kunt dit in overleg met je ex-partner veranderen. Kom je er samen niet uit? Dan kan je met een advocaat een verzoek indienen voor het wijzigen bij de rechter.
Ook nuttige informatie voor jou?
• Mijn partner en ik gaan scheiden, hoe krijg ik kinderalimentatie?