Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Welke juridische hulp heb ik nodig?

Je wil hulp voor een juridisch probleem. Je denkt bij jezelf: Maar welke juridische hulp heb ik nodig? Kom hier achter door op ‘Vind passend advies’ te klikken en vul de vragenlijst in.

Welke juridische hulp heb ik nodig? Kom er hier achter door op ‘Vind passend advies’ te klikken en vul de vragenlijst in.

Lees hieronder meer over Welke juridische hulp heb ik nodig? Je kunt ook naar een Rechtswinkel met je vraag. Een medewerker kan samen met je naar je vraag of probleem kijken. Deze hulp is meestal gratis.  Als dit niet de meest passende hulp is, kan de Rechtswinkel je doorverwijzen.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een juridisch probleem?

Een juridisch probleem is een probleem wat te maken heeft met regels of wetten. Dit kan van alles zijn. 

Burgerlijk recht 

Je vraagt bijvoorbeeld bij je gemeente een vergunning aan om een dakkapel te plaatsen. Of je wilt in protest gaan tegen een parkeerboete die je hebt gekregen. Dit valt allemaal onder het civiel of burgerlijk recht. 

Strafrecht

Voor situaties waar ‘straffen’ op staan is er het strafrecht. Het gaat dan om strafbare feiten. Ook dan kun je een boete krijgen, maar ook bijvoorbeeld een gevangenisstraf of een taakstraf. Als je een straf krijgt via het strafrecht, kan je ook een ‘strafblad’ krijgen. Er wordt dan in een systeem van de overheid gezet dat je een strafbaar feit gepleegd hebt.

Welke juridische hulp is er eigenlijk?

Altijd een advocaat nodig? Zeker niet!

De meeste mensen denken dat ze altijd naar een advocaat moeten als ze een juridisch probleem hebben. Maar er zijn nog veel meer soorten juridische hulp. Welke juridische hulp heb jij nu nodig?

Rechtswinkel

Een voorbeeld van lichtere juridische hulp is de Rechtswinkel. De medewerkers zijn. Vrijwilligers. Het zijn vaak studenten die Rechten studeren. Zij helpen mensen bij het oplossen van een juridisch probleem. Dit is meestal gratis. 

Schuldhulpverlening

Als je veel schulden hebt die je niet kunt betalen, kan de Gemeente je vaak helpen. De Gemeente biedt schuldhulpverlening

Mediator

Een ander soort hulp is een mediator. Een mediator kan helpen een probleem op te lossen zonder een rechtszaak. Een mediator gaat tussen de twee partijen in staan en bemiddelt.

Advocaat

Wanneer is een advocaat wel een goede keus? Een advocaat is sowieso nodig als je te maken krijgt met een rechtszaak. In een rechtszaak kan een advocaat u verdedigen en proberen de uitspraak van de rechter zo positief mogelijk voor u te laten zijn.
Kijk hier naar alle soorten juridische hulp die er zijn. En wat de voordelen en nadelen zijn.

Wat kost juridische hulp?

Een advocaat is duur!

Juridische hulp kan (veel) geld kosten. Een advocaat bijvoorbeeld kost tussen de €200 en €300 euro per uur! Een mediator kost minder, maar ook nog veel: gemiddeld zo’n €150 per uur. 

Geen geld voor een advocaat of mediator? Toevoeging mogelijk!

Als je echt een advocaat of mediator nodig hebt, maar dit niet kunt betalen, is er een Toevoeging. Een Toevoeging is een geldbedrag wat je van de overheid krijgt om een advocaat of mediator te betalen.  Doe de hier de toevoegingscheck om te kijken of je recht hebt op een Toevoeging.  Of kijk op deze pagina voor meer informatie over een Toevoeging.

Gratis hulp

Gelukkig is er ook juridische hulp die gratis is. Zo is een rechtswinkel meestal gratis. Hulp van het Juridisch Loket is gratis als u niet veel verdient. Met de checklist Juridisch Loket kunt u checken of u gratis hulp kan krijgen van het Juridisch loket.

Moeilijke woorden Vind de juiste hulp

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.