Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Een mediator of advocaat: wat moet ik kiezen?

Je wil een mediator of advocaat inschakelen voor een juridisch probleem. Maar wanneer is een advocaat het beste? En wanneer een mediator?

Een mediator of advocaat; wat moet ik kiezen? Kom hier achter door op ‘Vind passend advies’ te klikken en vul de vragenlijst in.

Lees hieronder meer over advocaat of mediator. Heb je na het lezen of het invullen van de vragenlijst nog steeds vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Deze hulp is meestal gratis.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat?

Bemiddelen of één partij verdedigen?

Een mediator is een bemiddelaar. Hij of zij staat tussen twee partijen in. Door te praten met beide partijen probeert een mediator tot een goede oplossing te komen. Een advocaat helpt één partij. 

Advocaat of mediator: verschil in opleiding

Advocaat mag je jezelf niet zomaar noemen. Hiervoor moet je de studie Rechten aan de universiteit gedaan hebben. Daarna moet je nog een opleiding tot advocaat volgen. Mediator mag je jezelf al snel noemen. De MFN (Mediator Federatie Nederland) heeft daarom regels opgesteld voor goede mediators. Als je aan deze regels voldoet, mag de mediator in het MFN-register. Check dus altijd of de mediator in dit register staat.

Wanneer is een mediator een goede keus?

In deze situaties kan een mediator een goede keus zijn.

Je ziet de persoon waar je de ruzie of het probleem hebt in de toekomst nog vaak.

Je gaat bijvoorbeeld uit elkaar, maar heb samen kinderen. Een mediator kan dan je helpen afspraken te maken over de omgang zonder ruzie.

Je wilt er graag samen uit komen, zonder te veel strijd

Bij een rechtszaak gaat het echt om winnen en verliezen. Dit kan veel strijd en spanning opleveren. Een mediator kan helpen bij het vinden van een oplossing zonder dat er een rechtszaak komt.

Wanneer is een advocaat een goede keus?

Er komt een rechtszaak.

Een rechtszaak kan gestart worden door de andere partij. Of je komt er niet uit samen of met een mediator. Dan is een rechtszaak soms de enige manier om het probleem op te lossen. Als er een rechtszaak is heb je een advocaat nodig.

Je wilt 100% gelijk krijgen

Een mediator probeert tot een tussenoplossing te komen. Hij of zij staat dus tussen de twee partijen in. Als je 100% gelijk wil krijgen, is dat niet fijn. Je kunt dan beter een advocaat kiezen. Een advocaat verdedigt alleen jouw belangen. 

De andere partij wil niet praten

Jij kunt misschien wel graag mediation willen. Maar de andere partij moet óók willen. Als de andere partij niet wil, werkt mediation niet. Dan is een advocaat een betere oplossing.

Wat zijn de voordelen van een mediator of advocaat?

De voordelen van een mediator zijn:

  • Mediation kost meestal minder dan een advocaat.
  • Als de mediation goed loopt kan het probleem snel opgelost zijn. 
  • Je kunt een rechtszaak voorkomen. Een rechtszaak kost veel tijd, geld en is vaak stressvol.
  • Je kunt de relatie goed houden met de andere partij.

De voordelen van een advocaat zijn:

  • Een advocaat heeft altijd een goede opleiding gevolgd. Een mediator mag je jezelf al snel noemen. 
  • Advocaten mogen je verdedigen bij een rechtszaak, een mediator niet.
  • Een advocaat verdedigt één partij. Hij of zij staat dus ‘aan jouw kant’.

Hoe vind ik een goede advocaat of mediator?

Wil je een advocaat? Hier staan tips voor het vinden van een goede advocaat.Wil je een mediator? Hier staan tips voor het vinden van een goede mediator.


Ook nuttige informatie voor jou?

Kan ik een toevoeging krijgen?


Moeilijke woorden Vind de juiste hulp

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.