Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Ruzie bij de erfenis. Wat nu?

Bij het verdelen van een erfenis kunnen er conflicten ontstaan binnen de familie. Misschien wel omdat de verhouding binnen de familie al niet zo goed was. De emoties kunnen hoog oplopen en het ziet er naar uit dat je er niet meer samen uitkomt. Het is niet gek dat je je dan afvraagt: ruzie bij de erfenis, wat nu?

Vind antwoord op de vraag: ruzie bij de erfenis, wat nu? door op Vind passend advies te klikken en de vragenlijst in te vullen.

Lees hieronder meer over wat te doen bij ruzie over een erfenis. Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Is het nog mogelijk om een executeur in te schakelen? 

Problemen over de verdeling van een erfenis kunnen worden voorkomen wanneer er al een executeur is benoemd. De executeur is iemand die de bevoegdheid heeft gekregen om de erfenis te verdelen. Dit kan iemand binnen de familie zijn, maar ook erbuiten zoals een notaris. Wanneer deze nog niet is benoemd is dat ook geen probleem. Je kan nog steeds een executeur inschakelen. Dit is handig, omdat deze niet betrokken is bij de emoties van de erfgenamen maar er wel rekening mee houdt. De executeur moet alles overleggen, maar kan de erfenis uiteindelijk verdelen zonder toestemming van alle erfgenamen.

Ondanks dat we er beide voor openstaan, lukt het niet om samen tot een oplossing te komen. Kunnen we hierbij hulp inschakelen?

Ja, zeker. In situaties waarin jullie er beide voor openstaan, maar het tot nu toe niet wilde lukken, kan een mediator goed helpen. Een mediator zal kijken waar de problemen liggen. Ook zal deze samen met jullie doornemen welke mogelijke oplossingen er zijn. Met behulp van een mediator kan er een oplossing worden gevonden die voor beide partijen goed werkt.

We zijn niet bereid om samen tot een oplossing te komen, wat nu?

Wat als onderling afspraken maken niet lukt en er erfgenamen zijn die niet meewerken aan de verdeling? In dat geval is het een goede optie om een advocaat in te schakelen. Met een advocaat ga je naar de rechter. De rechter zal jullie erfenis dan gaan verdelen.

Ik ben onterfd. Heb ik nog ergens recht op?

Door middel van een testament kan en mag iemand zijn kind onterven. Toch is het zo dat ondanks een kind onterfd is, hij of zij vijf jaar na het overlijden een beroep kan doen op zijn legitieme portie. Een legitieme portie is een deel van de erfenis waar je als kind altijd recht op hebt. Het bedrag van de legitieme portie is de helft van het deel wat een erfgenaam zal ontvangen. Een legitieme portie kan alleen uit geld bestaan. Je zult hiermee dus geen spullen erven. 

Let op: je legitieme portie kan je pas opeisen na het overlijden van de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner. 

Hoe kan ik voorkomen dat mijn erfgenamen in de toekomst ruzie zullen maken over mijn erfenis?

Om alles zoveel mogelijk in goede harmonie te laten verlopen is het handig om een testament op te stellen. Hoe meer je schriftelijk vastlegt over je erfenis, hoe minder ruzie er over zal ontstaan.

Een executeur benoemen

In je testament kun je ook alvast een executeur benoemen. Deze zal zorgen dat jouw erfenis wordt verdeeld. Dit kan iemand binnen de familie zijn, maar ook erbuiten zoals een vriend of een notaris. Heb je waardevolle spullen? Maak hier alvast een lijst van en bespreek deze met je erfgenamen. Het kan zijn dat er aan bepaalde spullen emotionele waarde wordt gehecht. Bij kennis hiervan kan hier van te voren al wat over worden afgesproken.

Moeilijke woorden Familie en relaties

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.