Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Huurwoning na de relatiebreuk. Wat nu?

Wanneer u uit elkaar gaat en samen in een huurhuis woont, dan is het soms lastig om te bepalen wie er weggaat. Zeker als u het niet met elkaar eens bent. Dit is een moeilijke tijd waarin veel van u gevraagd wordt. Twijfelt u over wie er in de huurwoning mag blijven wonen?

Vind antwoord op de vraag: huurwoning na de relatiebreuk. Wat nu? Klik op Vind passend advies en vul de vragenlijst in.

Lees hieronder meer over waar u op moet letten als u en uw partner moeten beslissen wie er in de huurwoning blijft wonen na uw relatiebreuk. Hebt u daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een huurder?

Er zijn verschillende soorten huurders:

  • Hoofdhuurder: op het huurcontract staat uw naam staat als enige naam.
  • Medehuurder: u woont in bij de hoofdhuurder. Uw naam staat dan niet op het huurcontract. U woont daar wel met medeweten/toestemming van de verhuurder.
  • Contractuele medehuurder: u en uw partner zijn contractuele medehuurders als u allebei op het huurcontract staat. Er is in dat geval geen hoofdhuurder.

Wat voor soort huurder u bent heeft invloed op uw situatie.

Mijn partner en ik zijn getrouwd/hebben een geregistreerd partnerschap. Wat betekent dit?

Als u en uw partner getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan gelden de normale regels niet. Dat heeft te maken met de afspraken die u heeft gemaakt bij uw verbinding. Wie blijft er nu in de huurwoning na de relatiebreuk? U moet er samen uitkomen wie uit de woning gaat. Het is niet belangrijk wie er het eerst in de woning woonde. Komt u er samen niet uit? Schakel dan een mediator in.

Ik ben hoofdhuurder. Betekent dit dat ik in de huurwoning mag blijven?

Ja, in de meeste gevallen wel. Uw naam staat namelijk op de huurovereenkomst. U moet het laten weten aan de verhuurder dat uw partner uit de woning weggaat. Let op! Dit geldt niet wanneer u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Zie voor meer hierover de vraag hierboven.

Ik ben medehuurder. Mag ik in de huurwoning blijven wonen na de relatiebreuk?

U hoeft de woning niet gelijk uit. Uw naam staat weliswaar niet op het huurcontract, maar u heeft wel toestemming gevraagd aan de verhuurder om medehuurder te worden. Dat betekent dat u dezelfde rechten heeft op de woning als de hoofdhuurder. hoofdhuurder staat namelijk op het huurcontract en u niet. Dat betekent dat u geen aanspraak maakt op de huurwoning. Let op! Dit is anders geregeld wanneer u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Zie daarvoor de eerste vraag.

Hoofdhuurder verlaat het huis

Als de hoofdhuurder het huis verlaat, dan mag u blijven. U moet dan een aangetekende brief naar de verhuurder sturen waarin u vertelt dat u de woning blijft huren. Tegelijkertijd met uw brief moet uw ex-partner diens huurcontract per aangetekende brief opzeggen.

Mijn partner is hoofdhuurder, maar ik ben geen medehuurder. Wat nu?

U bent geen medehuurder. U hebt dan geen toestemming aan de verhuurder om medehuurder te worden. U moet dan de woning verlaten.

Hebt u een samenlevingscontract getekend wanneer u ging samenwonen? Kijk dan of daar afspraken in staan over wie in het huurhuis mag blijven wonen na de relatiebreuk.

Mijn partner en ik zijn contractuele medehuurders. Wie blijft er in de huurwoning na de relatiebreuk?

In principe bent u nu allebei hoofdhuurder. U maakt allebei aanspraak op het huurhuis. Ook is het contract met u beiden gesloten. Dat betekent dat het contract eigenlijk wordt verbroken als een van u het huis verlaat. Wie blijft er dan in de huurwoning na de relatiebreuk? Als u in de woning wil blijven, dan moet u de verhuurder daarvoor schriftelijke toestemming vragen. De verhuurder moet deze toestemming ook geven. Lukt dat niet? Dan kan u het beste advies vragen aan een juridische expert, zoals een advocaat.

Als u allebei wil blijven, dan zal u er samen moeten uitkomen wie in de woning blijft. Lukt dit niet? Het kan helpen om hulp aan een mediator te vragen.

Moeilijke woorden Wonen

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.