Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Mijn werkgever gaat failliet. Wat nu?

Het kan zomaar opeens slecht gaan met het bedrijf waar je werkt. Of je hoort in de wandelgang dat jouw werkgever het financieel waarschijnlijk niet gaat redden. Wat als jouw werkgever failliet gaat?

Failliet verklaren of faillissement betekent dat een werkgever met zijn bedrijf stopt vanwege te grote schulden. Je denkt bij jezelf: mijn werkgever gaat failliet. Wat nu? Wat voor een gevolgen heeft dit dan voor jou? Kom erachter wat je moet doen door op ‘vind passend advies’ te klikken en vul de vragenlijst in.

Lees hieronder meer over wat er gebeurt als het bedrijf waar je werkt failliet gaat. Heb je na het lezen nog steeds vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Een medewerker kan (meestal gratis) samen met je naar de situatie kijken.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat gebeurt er als een bedrijf failliet gaat?

Een bedrijf kan kan failliet worden verklaard door de rechter. Failliet verklaren of Faillissement betekent dat een werkgever met zijn bedrijf stopt vanwege te grote schulden. Een ander persoon neemt dan de bezittingen, schulden en nog uit te betalen lonen over. Dit wordt een curator genoemd. Wie de curator wordt, bepaalt een rechter.

Ik heb gehoord dat ik ook het faillissement kan aanvragen voor het bedrijf waar ik werk? Klopt dat? En wanneer is dit nuttig?

Het klopt dat je het faillissement van het bedrijf waar je werkt kunt aanvragen.

Dit kan bijvoorbeeld als je geen loon meer krijgt omdat het bedrijf grote financiele problemen heeft. Het is dan slim zo snel mogelijk dit faillissement aan te vragen; hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat het geld ‘op’ is. Als je het bedrijf van uw werkgever failliet wil laten verklaren, moeten minimaal 2 werknemers (dus: jij en nog een andere medewerker) dit vragen aan de rechter. Je hebt dan ook een advocaat nodig om dit te doen.

Het bedrijf waar ik werk is al failliet verklaard. Wat staat me te wachten?

Wanneer uw werkgever failliet wordt verklaard, neemt een curator het bedrijf over. Er kunnen verschillende dingen gebeuren.

De curator kan het bedrijf stoppen, laten doorgaan of verkopen aan iemand anders

Als het  bedrijf wordt overgenomen door iemand anders kun je er misschien  blijven werken. Je krijgt dan een nieuwe werkgever en een nieuw contract. Kijk samen met een medewerker van de Rechtswinkel of het Juridisch Loket of alles in dit nieuwe contract goed geregeld is.

De curator stopt je arbeidscontract

In dit geval stopt uw baan. De curator moet wel eerst aan de rechter vragen of dit mag. Als je baan stopt, neemt het UWV het betalen van je loon over. Hiervoor moeten formulieren ingevuld worden. Werk je bij een groot bedrijf? Dan komt iemand van het UWV langs om deze formulieren met je in te vullen. Als er niemand langskomt, vraag dan een medewerker van de Rechtswinkel of het Juridisch Loket je te helpen.

Het UWV heeft het betalen van mijn loon overgenomen, hoe gaat dit precies?

Als je baan stopt, neemt het UWV het betalen van je loon over. Het UWV betaalt je:

  • het loon over maximaal 13 weken. Let op: alleen de weken vóór het ontslag worden nog betaald;
  • Het loon tijdens de opzegtermijn. Dit is de tijd tussen uw ontslag en het moment waarop je echt stopt met uw baan.
  • Het vakantiegeld, je vakantiedagen en geld wat gereserveerd is voor uw pensioen. 

Let op: de uitbetaling is over maximaal 1 jaar vóór het ontslag aan je gemeld is.

Heb ik recht op een ontslagvergoeding (transitievergoeding) als ik ontslagen wordt vanwege het faillissement?

Nee, als je bent ontslagen door faillissement krijg je geen transitievergoeding. Dit is zo beschreven in de wet omdat de werkgever bij een faillissement al veel geldproblemen heeft.

Door het faillissement heb ik geen baan meer, wat nu?

Als je geen baan meer hebt door een faillissement, kun je mogelijk een WW-uitkering krijgen. Je krijgt dan een geldbedrag totdat je een nieuwe baan gevonden hebt. Of je hier recht op hebt kun je vragen aan een medewerker van het UWV of een medewerker of een medewerker van de Rechtswinkel of het Juridisch Loket.


Ook nuttige informatie voor jou?

Mijn werkgever heeft geldproblemen, word ik ontslagen?
Ontslag met wederzijds goedvinden, hoe gaat dat?
Wanneer krijg ik een ontslagvergoeding? En hoeveel ontslagvergoeding krijg ik?
Mijn werkgever betaalt niet, hoe eis ik mijn loon?


Moeilijke woorden Werk Ontslag

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.