Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Wat zijn mijn plichten bij een WW-uitkering?

Ben je ontslagen? Of wordt je contract niet verlengd? Dan heb je meestal recht op een WW uitkering. Dit is een geldbedrag wat je krijgt van de overheid totdat je weer een baan hebt. Of je hier recht op hebt en hoeveel je krijgt wordt bepaald door het UWV. Nu vraag je je misschien af: wat zijn mijn plichten bij een WW-uitkering? Het UWV is de organisatie van de overheid die alles rond uitkeringen regelt.

Als je een WW-uitkering krijgt, horen hier ook plichten bij. Je moet dus dingen doen om de uitkering te houden. En je mag sommige dingen niet doen. Houd je je hier niet aan, dan krijg je minder of geen uitkering. vraag je je misschien af: wat zijn mijn plichten bij een WW-uitkering? Of heb je een andere vraag over een (WW-)uitkering? Klik dan op Vind passend advies voor informatie en tips over uitkeringen.

Lees hieronder meer over je plichten bij een WW-uitkering. Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel in de buurt. Een medewerker kan je (meestal gratis) antwoord op je vragen geven.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is informatieplicht?

Informatie aanleveren

Als je een WW-uitkering krijgt heb je informatieplicht naar het UWV. Je moet informatie volledig, kloppend en op tijd moet aanleveren aan het UWV. Het gaat hier bijvoorbeeld om loonstroken of een verklaring van loonbelasting. Lees altijd alle brieven die je krijgt van het UWV, zodat je een verzoek tot informatie niet mist!

Welke wijzigingen moet ik doorgeven aan het UWV?

Iets verandert in je leven? Geef het door!

Verandert hier iets in je leefsituatie? Dan moet je dit doorgeven aan het UWV. De verandering in je leven kan de hoogte of duur van je uitkering veranderen. 

Welke gegevens?

Soms moet je zelfs een ander soort uitkering krijgen. Bijvoorbeeld: als je lang ziek bent terwijl je in de WW zit, kun je overgaan naar de Ziektewet. Het UWV wil ook dingen weten waar je misschien niet zo snel aan denkt. Bijvoorbeeld of je vrijwilligerswerk doet. Of wanneer je op vakantie gaat of een nieuwe opleiding gaat volgen. Hier kun je de hele lijst met gegevens die het UWV wil weten zien.

Moet ik solliciteren als ik in de WW zit?

Als je in de WW zit heb je sollicitatieplicht. Dit moet vanaf het moment dat je de WW-uitkering aanvraagt. Dus ook als je op dat moment nog werk hebt. Je bent dus verplicht om naar werk te zoeken. Als je dit niet doet, kan het UWV minder uitkeren of zelfs de uitkering stoppen. Lees hier meer over sollicitatieplicht.

Ben je aangenomen? Dan moet je de baan aannemen!

Verplicht een baan nemen

Als je een WW-uitkering hebt, wil de overheid dat je zo snel mogelijk weer gaat werken. Als je wordt aangenomen ergens, ben je ook verplicht om de baan aan te nemen.

Baan niet leuk?

Dus ook als je de baan helemaal niet leuk vindt. Je moet dan toch gaan werken en tegelijk doorzoeken naar een baan die je leuker vindt. Als je de baan niet neemt, kan het UWV je uitkering stoppen. Lees hier meer over de plicht een baan aan te nemen.

Het UWV wil mijn situatie onderzoeken. Moet ik meewerken?

Controle

Als je een WW-uitkering hebt, ben je verplicht mee te werken aan de onderzoeken van het UWV. Bijvoorbeeld een controle of je wel genoeg solliciteert. Of een onderzoek of je of toch werkt zonder dit te melden. Het gaat bij zo’n onderzoek dus over of je je aan de regels en plichten houdt. Ook kan een deskundige onderzoeken hoe arbeidsgeschikt je bent. Hieraan moet je altijd meewerken. Als je dit niet doet, kun je minder uitkering krijgen. Of je uitkering wordt helemaal stop gezet. Lees hier meer over verplicht meewerken aan onderzoeken van het UWV.

Moeilijke woorden Uitkeringen

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.