Het Juridisch Loket geeft gratis juridische informatie, advies en hulp aan mensen. U kunt naar het Juridisch Loket bellen of mailen of er binnenlopen (check op de website of het loket in uw buurt open is). Ook staat er veel handige informatie op de website. Zo zijn er voorbeeldbrieven, zoals een brief om in protest te gaan tegen het opzeggen van uw huur, of huurverhoging, of een brief voor uw werkgever als deze uw loon niet (op tijd) uitbetaald. U kunt ook een adviesafspraak maken bij het Juridisch Loket.

Wat doet het Juridisch loket?
Voorbeelden waar het Juridisch Loket mee kan helpen zijn: conflicten met uw werkgever, huurproblemen, problemen met buren of een probleem met een vergunning krijgen. In het eerste hulpgesprek wordt uw situatie bekeken. Er wordt een advies gegeven wat u het beste kunt doen. Dit advies kan per situatie verschillen: soms is een brief schrijven genoeg, een andere keer is een advocaat of mediator nodig. Als u doorverwezen wordt naar een advocaat of mediator kan het Juridisch Loket met u kijken of u hier een vergoeding voor kunt krijgen.
Voorwaarden voor gratis afspraak

Om een gratis hulpafspraak met het Juridisch Loket te maken, moet u wel aan voorwaarden voldoen. Zo mag u niet te veel verdienen. Check hier of u hulp van het Juridisch Loket kunt krijgen. Bijna elke grotere stad heeft wel een Juridisch Loket.

Voordelen van het Juridisch loket

Het juridisch loket is een onafhankelijke organisatie voor juridische hulp. Hieronder staan de belangrijkste voordelen weergegeven.
1. Makkelijk te bereiken

U kunt gewoon bellen naar het Juridisch Loket en uw probleem voorleggen. Het telefoonnummer is: 0800 – 8020. Te bereiken op maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur.

2. Nuttige informatie en gratis modelbrieven op website

Op de website van het Juridisch Loket staat veel nuttige informatie. U kunt op deze website zoeken naar informatie over en voorbeeldbrieven voor uw probleem.

3. U kunt ook langs bij het Juridisch Loket

Gewoon binnenlopen en uw vraag stellen. Kijk voor een Juridisch Loket in de buurt en de openingstijden op de site bij contact. U kunt onderaan deze pagina uw plaatsnaam invullen om te kijken welk Juridisch Loket het dichtst bij is.

4. Telefonisch vragen stellen

U kunt gratis een juridisch medewerker spreken. Het telefoonnummer is: 0800 – 8020. Te bereiken op maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur.

5. Gratis hulp

Indien u een hulpafspraak mag maken (check hier of u gratis hulp kan krijgen), kan het Juridisch Loket u gratis helpen met uw probleem. Als het een te groot of te zwaar probleem is, helpt het Juridisch Loket u om passende hulp te krijgen, bijvoorbeeld een advocaat of mediator.

Nadelen van het Juridisch loket
Voor hulp van het Juridisch Loket mag u niet te veel verdienen. Ook kunnen zij u niet met alle zaken helpen en moeten zij u soms doorverwijzen.
1. Voorwaarden aan gratis hulp

Aan de gratis hulp van het Juridisch Loket, zitten voorwaarden: u mag bijvoorbeeld niet te veel verdienen. U kunt hier checken of u hulp kunt krijgen.

2. Soms geholpen, soms doorverwezen
U kunt bij het Juridisch Loket hulp krijgen voor lichte problemen. Voor grotere problemen of het aangaan van een rechtszaak moeten zij u naar andere hulp doorsturen. Het kan dus zijn dat het Juridisch Loket u eerst probeert te helpen en daarna u toch nog doorstuurt naar een andere hulpverlener. Hierdoor bent u langer bezig met het oplossen van uw probleem.
3. Emotionele of sociale problemen? Daar is het Juridisch loket niet voor
Een medewerker van het Juridisch Loket kan u helpen met het oplossen van, of advies geven over, uw juridische probleem. Zij zijn dus dus geen sociaal hulpverlener. Heeft u, naast juridische hulp, ook steun nodig omdat u het heel moeilijk heeft met de situatie of heeft u een ander probleem, kijk dan of u binnen kan lopen op het spreekuur van het sociaal wijkteam in uw buurt. Vaak kunt u ook bellen met het wijkteam. Wil u checken hoeveel stress of andere problemen u heeft? Vul dan de multizorgencheck aan het einde van de vragenlijst in.

Waar moet u op letten

Kijk op de website van het Juridisch Loket in uw buurt voor informatie en openingstijden.
1. Niet elk probleem
Kijk of het juridisch Loket uw probleem behandelt (zie de onderwerpen op de site)
2. Voorwaarden
Kijk of u aan de voorwaarden voor hulp van het Juridisch Loket voldoet.
3. Openingstijden
Kijk voor u naar het Juridisch Loket gaat (binnenlopen), of en wanneer het Juridisch Loket bij u in de buurt open is (let op eventuele sluiting vanwege corona).