Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Mijn koophuis heeft gebreken, wat nu?

U hebt een woonhuis gekocht, maar uw gekochte woonhuis heeft gebreken. Misschien vraagt u uzelf af: wie is hiervoor verantwoordelijk? Of misschien bent u benieuwd wie voor de schade moet betalen. Vind antwoord op de vraag: Mijn koophuis heeft gebreken, wat nu? door hieronder te klikken en de vragenlijst in te vullen. 

Lees hieronder meer over Mijn koophuis heeft gebreken, wat nu? Hebt u daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met u naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een gebrek?

Gebrek

Wanneer u een woning koopt, dan tekent u een koopcontract. In de meeste koopcontracten staat dat de uw woning ‘eigenschappen zal bezitten die voor normaal gebruik nodig zijn’. Heeft het die eigenschappen niet? Dan kan u woning niet normaal gebruiken. Er is dan sprake van een gebrek. Voorbeelden van een gebrek zijn lekkage of vervuilde grond in de tuin. De verkoper is verplicht om gebreken aan u te melden voorafgaand aan de koop. Dit heet de mededelingsplicht.

Verborgen gebrek

Voordat u een woning koopt, dan moet u onderzoek doen naar de staat van uw woonhuis. Dit heet de onderzoeksplicht. Het is mogelijk dat u niet alle gebreken ondekt bij dit onderzoek. Merkt u pas na de overdracht dat uw koophuis gebreken heeft? Wanneer u deze gebreken alleen na de levering kon ontdekken, dan zijn het verborgen gebrekken.

Wat moet ik doen als ik in mijn koophuis een gebrek ontdek?

Wanneer u ontdekt dat uw gekochte woonhuis een gebrek heeft, dan moet u dit aan de verkoper vertellen. U moet dit zo snel mogelijk doen. Binnen een redelijke termijn vanaf het moment dat u het gebrek ontdekt. Dit is over het algemeen ongeveer 2 maanden. U kunt het beste ook alvast laten weten wat de schade is. Weet u dat nog niet? Wacht dan niet met uw melding, maar onderzoek de schade nadat u de melding heeft gedaan.

Wie is verantwoordelijk voor de schade?

U kunt het beste met de verkoper in overleg gaan om te bekijken wie de schade moet betalen. Heeft de verkoper niet aan zijn mededelingsplicht voldaan? Dan is de kans groot dat de verkoper de schade moet betalen. Heeft u niet aan uw onderzoeksplicht voldaan? Dan is de kans groot dat u de schade moet betalen. Dit is ingewikkeld, dus u kunt advies vragen aan een juridisch expert.

Let op!

U moet zorgen dat de schade zo beperkt mogelijk is. Als het moet, moet u het gebrek daarom zo snel mogelijk herstellen. Denk bijvoorbeeld aan lekkage. Als u het lek niet stopt, dan raakt het huis misschien nog verder beschadigt.

Wanneer heeft de verkoper aan zijn mededelingsplicht voldaan?

De verkoper moet alle gebreken aan u melden bij de rondleiding door het woonhuis. Is een gebrek zichtbaar tijdens de rondleiding? Dan hoeft de verkoper het gebrek niet altijd te benoemen. U bent vanaf de levering van het woonhuis verantwoordleijk voor het repareren van alle gebreken.

Was het gebrek al aanwezig voorafgaand aan de levering? Dan heeft de verkoper zijn mededelingsplicht geschonden als hij het gebrek expres niet benoemde, het gebrek expres niet liet zien tijdens de rondleiding of omdat hij niet op de hoogte was van het gebrek, maar dit wel had moeten zijn.

Moeilijke woorden Wonen

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.