Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Een probleem met zorgtoeslag. Wat nu?

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Deze verzekering zorgt ervoor dat je niet of weinig betaalt voor behandelingen bij de huisarts of het ziekenhuis. Een zorgverzekering is duur. Daarom krijgen veel mensen in Nederland zorgtoeslag. Heb je een probleem met zorgtoeslag? Lees hier meer!

Een probleem met zorgtoeslag? Klik hieronder en vul de vragenlijst in.

Heb je na het lezen of het invullen van de vragenlijst nog steeds vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Een medewerker kan (meestal gratis) samen met je naar de situatie kijken. 

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is geld dat mensen krijgen om hun zorgverzekering te kunnen betalen.

De zorgverzekering

Alle Nederlanders hebben verplicht een zorgverzekering. Dit is erg belangrijk, want zorg is erg duur. De behandel- of dokterskosten worden dan betaald als je ziek bent. Een zorgverzekering is dus belangrijk wanneer je ziek wordt.

Basisverzekering

Iedereen moet een basisverzekering hebben. Met deze verzekering wordt de belangrijkste zorg vergoedt. Bijvoorbeeld een operaties in het ziekenhuis of een afspraak bij de huisarts. Vanaf 18 jaar moet je gaan betalen voor deze verzekering. Daarvoor is een kind gratis mee-verzekerd met een ouder.

Extra verzekering

Je kunt je, boven de basisverzekering, extra verzekeren. Bijvoorbeeld voor een fysiotherapeut of tandarts. Dan betaal je meer per maand. . Dat doet u vaak maandelijks. Meer weten over zorgverzekeringen? Lees het hier.

De zorgtoeslag

Een zorgverzekering is best duur. Heel veel mensen kunnen deze verzekering dus ook niet helemaal zelf betalen. Daarom helpt de overheid. Je moet aan voorwaarden voldoen om zorgtoeslag te krijgen. Voldoe je hieraan? Dan krijg je elke maand van de overheid geld. Hiermee kun je je zorgverzekering betalen. Hieronder lees je meer over zorgtoeslag.

Hoe kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag?

Zorgtoeslag moet je aanvragen. Dit kun je hier doen. Je kunt hier ook andere toeslagen aanvragen. De Belastingdienst kijkt of je aan de voorwaarden voldoet om zorgtoeslag te krijgen.

Voorwaarden voor zorgtoeslag:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Het gaat over een Nederlandse zorgverzekering. Je bent dus niet in een ander land verzekerd.
  • Je hebt een Nederlandse nationaliteit. Of je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning.
  • Jouw inkomen is niet te hoog. De Belastingdienst kijkt naar hoeveel loon je per maand verdient. Woont u samen? Dan kijkt de belastingdienst meestal ook naar het inkomen van je partner.
  • Je vermogen is niet te hoog. De belastingdienst kijkt naar hoeveel geld u heeft. Bij vermogen kan u denken aan spaargeld, een boot of een tweede huis. Woont u samen met een partner? Dan kijkt de belastingdienst meestal ook naar het vermogen van je partner.

De Belastingdienst besluit meestal binnen 6 weken of je recht hebt op zorgtoeslag. De Belastingdienst kijkt ieder jaar op 1 januari wat uw situatie is. Op basis van die situatie wordt je zorgtoeslag voor het nieuwe jaar berekend.

Meer weten over de voorwaarden voor het aanvragen van zorgtoeslag? Lees het hier.

Teveel zorgtoeslag gekregen?

Ik moet geld terugbetalen

Als je teveel zorgtoeslag hebt gekregen dan moet je dit geld terugbetalen aan de belastingdienst. Dit kan komen doordat uw situatie verandert. Je gaat bijvoorbeeld samenwonen of je gaat meer geld verdienen. Je moet deze verandering doorgeven aan de Belastingdienst. Ben je het hier niet mee eens of klopt de berekening niet? Dan kun je bezwaar aantekenen. Hoe dit moet staat in de vraag hieronder.

Ik kan het geld niet terugbetalen

Kun je het geld niet in 1 keer terugbetalen? U kunt dan een betalingsregeling met de belastingdienst afspreken. Denk bijvoorbeeld aan iedere maand een beetje betalen. Lees hier meer hierover.

Bezwaar aantekenen

De belastingdienst maakt een beslissing over uw zorgtoeslag. Dat doet de belastingdienst op basis van bijvoorbeeld uw inkomen en vermogen. Maar de de belastingdienst kan ook fouten maken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de belastingdienst foute informatie heeft over uw situatie heeft.

Denk je dat je aanvraag onterecht is afgewezen? Of klopt het geldbedrag dat je krijgt niet? Dan kun je bezwaar aantekenen.

Zo gaat bezwaar aantekenen

Als je bezwaar aantekent laat je de Belastingdienst weten dat je het niet eens bent met het besluit. Je vraagt de Belastingdienst dan nog een keer naar de aanvraag of de situatie te kijken. Wil je hulp hierbij? Hier vind je meer informatie hoe je dit kunt doen. Een medewerker van een rechtswinkel kan u hierbij helpen.

Waar moet u op letten bij het aanvragen van zorgtoeslag?

Brieven van de Belastingdienst

De belastingdienst houdt zich dus niet alleen bezig met belasting laten betalen . Je kunt dus ook geld van de Belastingdienst krijgen. Kijk regelmatig in je brievenbus en maak de blauwe enveloppen van de belastingdienst altijd open. Dit kan soms vervelend zijn. Toch is het erg belangrijk! Ontvangt je de brieven alleen digitaal? Kijk dan regelmatig op je e-mail en MijnOverheid.nl.

Moeilijke woorden Toeslagen

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.