Rechtsbijstandportaal |

Ik heb een vraag |

Wel of niet aangifte doen?

Er is je iets overkomen. Je fiets is bijvoorbeeld gestolen. Of je portemonnee. Het kan ook iets heel heftigs zijn, zoals misbruik. Of je hebt informatie over iets heel ernstigs, bijvoorbeeld een moord. Je twijfelt misschien: wil of moet ik nu wel of niet aangifte doen?

Vind antwoord op de vraag: wel of niet aangifte doen? door op ‘Vind passend advies‘ te klikken en de vragenlijst in te vullen.

Lees hieronder meer over: wel of niet aangifte doen? Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Waar moet je aangifte doen? En hoe gaat dat?

Aangifte doe je bij de Politie. Je kunt op verschillende manieren aangifte doen bij de politie. Telefonisch, op het politiebureau, via internet of via een 3D-loket. Hier kun je er meer over lezen.

Wat is het verschil tussen aangifte en een melding doen?

Wat is aangifte?

Als je aangifte doet, dan wordt gekeken of de persoon tegen wie je aangifte doet strafrechtelijk vervolgd kan worden. Dat betekent dat het Openbaar Ministerie gaat kijken of er een rechtszaak moet komen. Als er een rechtszaak komt, dan wordt gekeken of de persoon tegen wie jij aangifte hebt gedaan schuldig is. Als dit zo is krijgt deze persoon een straf. Welke straffen voor welke overtredingen of misdaden gegeven kunnen worden staat in het Wetboek van Strafrecht.

Wat is een melding?

Als je een melding doet, dan stel je de politie op de hoogte van een situatie. De persoon over wie jij de melding gedaan hebt, kan met een melding niet vervolgd worden. Er komt dus geen rechtszaak en dus ook geen straf.

Wanneer kun je beter een melding doen en geen aangifte?

Je denkt misschien, waarom zou ik een melding doen in plaats van een aangifte?
Hier kunnen toch echt goede redenen voor zijn.

Aanspreken op daad 

De politie kan na een melding de situatie in de gaten houden en de persoon of personen aanspreken op wat zij hebben gedaan. 

(Nog) geen strafbaar feit

Je kunt ook melding doen als er (nog) geen strafbaar feit is gepleegd. Je bent bijvoorbeeld bang dat dit kan gaan gebeuren. 

Eerst melden, dan aangifte

Ook als een strafbaar feit gepleegd is, kun je een melding doen. Je bent bijvoorbeeld aangerand of verkracht, maar durft geen aangifte te doen. Je kunt dan een melding doen. Als jij er aan toe bent, kun je alsnog aangifte doen. Misschien doe je dit pas jaren later. Je Politie kan de melding erbij pakken. Ook kan het helpen bij de strafzaak; hoe eerder de informatie gedeeld is met de Politie, hoe sterker het bewijs kan zijn.

Getuige van een strafbaar feit

Heb je een strafbaar feit zien gebeuren? Dan ben je een getuige. Ook dan kun je een melding doen.

Zal ik nou wel of geen aangifte doen?

Aangifte voor verzekering 

Stel, je koffers zijn tijdens je vakantie gestolen. Of je portemonnee wordt gerold in de winkelstraat. Aangifte is dan nodig om de schade via je verzekering vergoed te krijgen.

Aangifte kan emotioneel zijn, maar ook helpen

Bij ernstige situaties kan aangifte doen moeilijk zijn. Je moet alles wat gebeurd is vertellen. Dat kan emotioneel of zelfs traumatisch zijn. En er kan een rechtszaak uit de aangifte voortkomen. Dan zie je de dader weer. Aangifte doen kan ook een gevoel van opluchting geven; er wordt iets gedaan tegen het onrecht wat jou is aangedaan. Ook kan aangifte doen helpen de ervaring te verwerken. Slachtofferhulp kan emotionele steun geven in deze moeilijke situatie.

De belangrijkste twijfels op een rij

Slachtofferhulp is een vereniging die mensen helpt die slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Op hun site staat informatie die kan helpen bij de keuze wel of geen aangifte doen?

 Zijn er situaties waarin ik verplicht aangifte moet doen

Verplicht aangifte 

In sommige gevallen ben je verplicht aangifte te doen. Het gaat dan om heel ernstige zaken zoals moord of doodslag, verkrachting of terrorisme.

Aangifte is ook verplicht als je informatie hebt over de voorbereiding van een ernstig misdrijf. Of als je weet dat er een poging gedaan is tot bijvoorbeeld moord of doodslag. 

Uitzondering voor naasten en geliefden

De wet maakt een uitzondering voor het aangeven van mensen die dicht bij je staan.  Je hoeft jezelf, je partner, je ex-partner of familie-leden niet aan te geven. 

Moet de politie altijd je aangifte opnemen?

Politie moet aangifte opnemen

In de wet (het strafrecht) staat dat de Politie altijd je aangifte moet opnemen bij een strafbaar feit. Toch gebeurt het best vaak dat er geen aangifte wordt opgenomen. De Politie gezegd bijvoorbeeld dat ze het te druk hebben. Of dat een fietsendief toch niet gepakt wordt. Of dat wat gebeurd is niet belangrijk genoeg is. Soms wordt in twijfel getrokken of het echt een strafbaar feit is. Of twijfelt de Politie er aan of je de waarheid spreekt. Dat zijn hele vervelende situaties.

Politie weigert aangifte? Dit kun je doen!

Weigert de Politie je aangifte op te nemen? Dit kun je doen.

  • Zoek rechtshulp. Ga naar het Juridisch Loket, een Rechtswinkel. Of zoek hulp bij een advocaat
  • Zegt de Politie dat het geen strafbaar feit is? Check dit bij de rechtshulpverlener
  • Is het geen strafbaar feit, maar ben wel bang dat er in de toekomst wel iets strafbaars kan gebeuren? Doe een melding bij de politie. Hierboven staat uitgelegd wat dit is en hoe je dit kunt doen.
  • Ben je ervan overtuigd dat het om een strafbaar feit gaat, maar wil de Politie de aangifte niet opnemen? Dan kun je naar de hoofdcommissaris van de Politie of de Officier van Justitie in jouw regio gaan. Zij kunnen de aangifte alsnog opnemen.

Kun je anoniem aangifte doen?

Nee, dat kan niet. Als je aangifte doet, moet je altijd jezelf ‘bekend maken’. Anoniem een misdaad melden kan wel. Kijk voor misdaad anoniem melden hier.

Moeilijke woorden Aangifte

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.