Je werkt voor een werkgever op oproepbasis. Dan heb je andere rechten en plichten dan dat je een tijdelijk of vast contract hebt. Soms kan zich een probleem voordoen op je werk, dan kan het zijn dat je je afvraagt: wat zijn mijn rechten eigenlijk als oproepkracht?
Krijg antwoord op de vraag: wat zijn mijn rechten als oproepkracht? Door op ‘vind passend advies’ te klikken en de vragenlijst in te vullen.
Lees hieronder meer over dit onderwerp. Heb je na het lezen of het invullen van de vragenlijst nog steeds vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is vaak gratis.
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Ik weet niet zeker of ik oproepkracht ben. Hoe kom ik hierachter?
Je bent oproepkracht als je alleen werkt als je werkgever je ‘oproept’. Dit is met jou afgesproken in een oproepcontract. Soms werk je een paar uur in een week. Maar soms ook volle dagen. Het loon verschilt elke keer.
Je werkgever moet op je loonstrook zetten dat je een oproepkracht bent. Kijk dus op je loonstrook als je wilt weten oof je oproepkracht bent. Als er niet op staat dat je een oproepkracht bent betekent dit echter niet automatisch dat je geen oproepkracht bent. Misschien heeft je werkgever het vergeten te melden op de loonstrook.
Twijfel je na het lezen nog of je oproepkracht bent of niet? Neem dan contact op met een Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Zij kunnen door te kijken naar.je contract en loonstroken hier antwoord op geven.
Welke soorten oproepkrachten zijn er?
Soorten oproepkrachten
Er zijn verschillende soorten oproepkrachten.
- Een oproepkracht met voorovereenkomst
- Oproepkracht met nul-uren contract
- Oproepkracht met een min-max contract.
Per ‘soort oproepkracht’ kunnen je rechten en plichten verschillen. Hier kun je meer lezen over rechten en plichten van de verschillende soorten oproepkrachten. Als je meer uitleg wilt , kun je ook contact opnemen met een medewerker van de Rechtswinkel of het Juridisch Loket.
Hoe lang van tevoren moet mijn werkgever mij oproepen?
Jouw werkgever moet je minimaal vier dagen voordat hij je wil inzetten oproepen voor werk. Als dit minder is ben je niet verplicht te gaan werken. Let op: het kan zijn dat er een CAO op jouw werk is. Dan gelden de afspraken die daarin staan (zie vraag 4).
Het werk waar ik oproepkracht ben heeft een CAO? Geldt deze voor mij?
Is er een CAO is op je werk? Dan gelden de regels over oproepkrachten die daar in staan voor jou. Die kunnen anders zijn dan de ‘algemene regels’. Zo kan bijvoorbeeld in de CAO staan dat je ook op een kortere termijn opgeroepen kan worden dan vier dagen. Ook kan in de CAO staan hoeveel loon je als oproepkracht krijgt. Vraag dus na of een CAO van toepassing is. Kijk daarna welke regels hierin staan voor jou als oproepkracht.
Ik ben oproepkracht, maar wil een contract met vaste uren, kan dat?
Werk je langer dan twaalf maanden voor de werkgever? Dan moet de werkgever je een contract aanbieden met een vast aantal uren. Soms kan dit ook al eerder. Om welk aantal vaste uren het gaat kun je berekenen door het gemiddelde van het aantal uren dat jij hebt gewerkt te nemen. Hier kun je meer informatie vinden over het krijgen van een contract met vaste uren. Let op: het kan zijn dat er een CAO is waar iets anders staat, dan gelden die afspraken.
Ook nuttige informatie voor jou?
• Mijn werkgever heeft geldproblemen, word ik ontslagen?
• Wanneer krijg ik een ontslagvergoeding? En hoeveel ontslagvergoeding krijg ik?