Rechtswinkel

Een Rechtswinkel geeft (meestal gratis) juridisch advies en lost voor u eenvoudige zaken op. In bijna elke stad is wel een Rechtswinkel te vinden. Rechtenstudenten van de universiteit doen vrijwilligerswerk en helpen mensen met hun juridische problemen. Google ‘Rechtswinkel’ met de naam van uw woonplaats om te kijken welke Rechtswinkel bij u in de buurt is.

Wat doet een rechtswinkel?
De studenten van de Rechtswinkel geven uitleg en advies over uw juridische probleem. Als u bijvoorbeeld een juridische brief hebt gekregen die u niet begrijpt, kunt u uitleg vragen. De studenten bekijken uw situatie en geven u advies hoe u het probleem het beste op kunt lossen. Als het een eenvoudig juridisch probleem is helpen zij u het probleem op te lossen. Zo kunnen ook voor u bezwaar maken tegen iets (bezwaar- of beroepschrift opstellen). Als het ingewikkelder is verwijzen zij u door naar passende hulp.
Voordelen van een rechtswinkel
Iedereen kan bij een rechtswinkel advies krijgen. Hulp van de rechtswinkel is gratis.
1. Makkelijk te bereiken
U kunt gewoon bellen naar het de Rechtswinkel en uw probleem voorleggen. Zoek op google naar de Rechtswinkel die het dichtst bij u is. U kunt bellen, e-mailen of naar een inloopspreekuur. Kijk goed op de website naar de juiste contactgegevens en inlooptijden van de Rechtswinkel in uw buurt.
2. (Meestal) Gratis hulp voor iedereen
Hulp van de Rechtswinkel is voor Iedereen en altijd gratis. Er zijn dus geen voorwaarden aan hulp van de Rechtswinkel verbonden, zoals wel bij het Juridisch Loket. Iedereen kan dus bij de Rechtswinkel advies krijgen. Sommige Rechtswinkel vragen wel een vergoeding, check dit goed op de website van de Rechtswinkel bij u in de buurt.
3. Enthousiaste vrijwilligers
De Rechtswinkel krijgt vaak complimenten over de hoe enthousiast zij mensen helpen. De rechtenstudenten willen graag zelf veel leren en zoeken dus graag veel uit over uw situatie of probleem.

Nadelen van een rechtswinkel

U krijgt advies van rechtenstudenten, zij zijn nog niet afgestudeerd. De rechtswinkel kan u niet met elk probleem helpen. Soms verwijst de rechtswinkel u bv. door naar een advocaat.
1. Hulp van studenten, die nog niet alles weten
U krijgt hulp van derde- of vierdejaars rechtenstudenten. Deze studenten weten natuurlijk nog niet alles, ze zijn nog niet officieel jurist. Zij kunnen u niet met alles helpen en mogen bijvoorbeeld ook geen rechtszaak voor u starten. Als de Rechtswinkel u niet kan helpen, zullen zij u wel advies geven wie u wel kan helpen.
2. Soms geen hulp bij zaken die over veel geld gaan
Sommige Rechtswinkels helpen niet bij zaken die gaan over een grote hoeveelheid geld (bijvoorbeeld 5000 euro of meer). Of dit zo is verschilt per Rechtswinkel. Vraag dit goed na.
3. Soms geholpen soms doorverwezen
U kunt bij de Rechtswinkel hulp krijgen voor lichte juridische problemen. Voor grotere problemen of het aangaan van een rechtszaak moeten zij u naar andere hulp doorsturen. Het kan dus zijn dat de Rechtswinkel u eerst probeert te helpen en daarna u toch doorstuurt naar een andere hulpverlener. Hierdoor bent u langer bezig met het oplossen van uw probleem.
4. Emotionele of sociale problemen? Daar is een rechtswinkel niet voor
Een medewerker van de Rechtswinkel is een rechtenstudent die u helpen met het oplossen van of advies geven over uw juridische probleem. Zij zijn dus dus geen sociaal hulpverlener. Heeft u, naast juridische hulp, ook steun nodig omdat u het heel moeilijk heeft met de situatie of heeft u een ander probleem, kijk dan of u binnen kan lopen op het spreekuur van het sociaal wijkteam in uw buurt. Vaak kunt u ook bellen met het wijkteam. Wil u checken hoeveel stress of andere problemen u heeft? Vul dan de multizorgencheck aan het einde van de vragenlijst in.

Waar moet u op letten

Kijk op de website van de rechtswinkel in uw buurt voor informatie en openingstijden.
1. Niet elk probleem
Kijk of de Rechtswinkel in uw buurt uw probleem behandelt. Check voor de onderwerpen waarvoor hulp gegeven wordt op de website van de Rechtswinkel in uw buurt.
2. Vergoeding
De meeste Rechtswinkels bieden gratis hulp, enkele vragen een vergoeding. Check op de website of de hulp gratis is.
3. Openingstijden
Check de openingstijden en tijden van inloopspreekuren van de Rechtswinkel bij u in de buurt (let op eventuele sluiting vanwege corona).