Vakbonden
Hoe werkt rechtshulp van een vakbond?
Lidmaatschap betalen
Om rechtshulp van een vakbond te kunnen krijgen, moet u lid zijn van die vakbond. Een lidmaatschap kost maximaal zo’n 200 tot 250 euro. Vaak betaalt u minder als u minder verdient. Soms staat in de CAO van uw werk dat het lidmaatschap van uw loon afgetrokken kan worden. Dat is voordelig vanwege de belastingen, dit kan wel tot meer dan 100 euro verschil maken.
Veel vakbonden
Er zijn veel vakbonden. Welke vakbonden er zijn leest u hier. U kunt op de website van de vakbond kijken wat ze allemaal doen en welke rechtshulp ze bieden.
Meestal alleen rechtsbijstand voor situaties op werk
Omdat een vakbond zich alleen bezighoudt met het opkomen voor de rechten van werknemers, is de rechtsbijstand die u krijgt als u lid bent vaak voor werksituaties. Soms wordt ook voor andere dingen rechtshulp gegeven. Dit kunt u lezen op de website van de vakbond of u kunt de vakbond mailen met deze vraag.
Als u ook andere zaken in uw leven wilt verzekeren waar de vakbond geen rechtshulp voor biedt, kan dit wel bij een rechtsbijstandsverzekering. Lees dan de informatie over rechtsbijstandverzekeringen.
Hulp verschilt per situatie
Als u een rechtsprobleem heeft, dan kijkt de vakbond eerst of dit probleem binnen de voorwaarden valt. Als u recht hebt op juridische hulp, kijkt de vakbond welke hulp het beste past.
Voordelen van een vakbond
1. Geen onverwachte kosten
Als u een juridisch probleem op werk (in enkele gevallen: ook andere situaties) krijgt, dan kunt u via de vakbond direct hulp inschakelen. De vakbond gaat u passende rechtshulp bieden en u hoeft hier niet voor te betalen (m.u.v. eigen bijdrage of plafondbedrag). U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen van een jurist of advocaat. Grotere vakbonden hebben juristen en advocaten in dienst.
2. Rechtshulp wat past bij uw probleem
De vakbond heeft verschillende soorten rechtshulp die zij kunnen bieden. Ze kunnen voor u adviseren, onderhandelen, bemiddelen of een rechtszaak starten. Ze kunnen dus die hulp inschakelen die goed bij uw situatie past.
3. Staat ook voor de werknemer als groep
4. Oplossen zonder rechtszaak
Met rechtshulp van een vakbond kan het probleem vaak zo opgelost worden dat er geen rechtszaak nodig is. Een rechtszaak duurt lang, kost veel geld en geeft vaak veel stress. Het is dus fijn als dit voorkomen kan worden.
5. Krijgt u een probleem op werk: minder geld kwijt en minder stress
Nadelen van een vakbond
1. Ook als er niets gebeurt, betaalt u
Ook al krijgt u uw leven lang geen rechtsprobleem, toch blijft u betalen voor uw lidmaatschap van de vakbond. Het is wel zo dat de vakbond veel meer doet dan alleen rechtshulp bieden bij een probleem op werk. Wat een vakbond allemaal doet voor werknemers, kunt u lezen op de website van de vakbond. Dit is een lijst met alle vakbonden die er zijn.
2. Wilt u andere hulp dan de vakbond aanbiedt?
De vakbond komt met een voorstel voor hulp. Maar misschien wilt u andere hulp. In sommige gevallen kan dat, maar in andere gevallen niet. Bij een rechtsbijstandverzekeraar heeft u bijvoorbeeld meer vrijheid in het kiezen van een advocaat dan bij een vakbond.
Hoe dit precies geregeld is staat in de voorwaarden van de vakbond. Bespreek uw wensen altijd met de vakbond. Als de vakbond zegt dat iets niet kan, vraag dan waarom niet en waar dit precies in de voorwaarden staat.
3. Wachttijd
Bij vakbonden kan er een ‘wachttijd’ zijn voor rechtshulp. Dit betekent dat u al wel lid bent van de vakbond, maar dat het nog (meestal enkele maanden) duurt voordat de verzekering ook echt ‘ingaat’. Of dit zo is, verschilt per vakbond en hangt af van de grootte van het probleem.
Niet alle vakbonden hebben een wachttijd. Als er een wachttijd is, vraag dan altijd toch aan de vakbond wat zij nog voor je kunnen doen. Sommige helpen dan toch en vragen dan bijvoorbeeld een aanvullend geldbedrag.
4. Niet altijd het resultaat dat u wilt
De vakbond kan u niet beloven dat met de rechtshulp bereikt wordt wat u wil. Dat is bij alle soorten rechtshulp zo.
De rechtshulpverlener doet zijn best om uw probleem zo goed mogelijk op te lossen. Maar of dit lukt hangt ook af van wat er in de regels of wetten staan die van toepassing zijn op uw probleem.
5. U moet over uw situatie of probleem praten
Als een rechtshulpverlener voor u werkt moet hij/zij informatie over uw situatie hebben. Het kan moeilijk zijn om over een een persoonlijke of pijnlijke situatie te praten.
6. Emotionele of sociale problemen? Daar is een advocaat niet voor
Een juridisch hulpverlener heeft een opleiding gevolgd om u juridisch te helpen, maar weet niet altijd hoe het beste met uw gevoelens om te gaan.
Heeft u, naast juridische hulp, ook steun nodig omdat u het moeilijk heeft met de situatie of heeft u meer problemen? Loop dan binnen op een spreekuur van het sociaal wijkteam in uw buurt of bel met het wijkteam.
Wilt u weten hoeveel stress of andere problemen u heeft? Ga dan naar de homepage van dit portaal en vul de meerzorgencheck in.
Waar moet u op letten bij rechtshulp van een vakbond?
1. Kies de vakbond die bij u past
Er zijn veel vakbonden waar u lid van kunt worden. Een vakbond doet meer dan alleen rechtshulp. Als u lid wilt worden van een vakbond, kijk dan goed naar wat een vakbond te bieden heeft op het gebied van rechtshulp, maar ook op andere gebieden. Dit is een lijst met alle vakbonden die er zijn.
2. Denk niet te snel: ik krijg dat probleem toch niet
Vaak denken mensen: ach…dat zal mij toch niet overkomen? Maar u kunt niet in de toekomst kijken. U kunt uzelf beter vragen: hoe zou ik ermee omgaan als ik zo’n probleem krijg? Kan ik dit dan betalen? Kan ik het zelf oplossen? Lukt het me om goede hulp te vinden? Als u deze vragen met ‘nee’ beantwoordt, kan het een goede keuze zijn om lid te worden van een vakbond.
Een andere reden is dat een vakbond voor alle werknemers opkomt en onderhandelt voor goede arbeidsvoorwaarden. Als u lid wordt van een vakbond laat u hiermee zien dat u waardeert dat zij dit doen.
3. Voorziene geschillen
De verzekeraar controleert of u op het moment dat u de verzekering afsluit geen ‘voorziene geschillen’ hebt. Een voorzien geschil is een juridisch probleem dat al te voorspellen was. Als dit zo is,kan de verzekering niet afgesloten worden. Hebt u bijvoorbeeld een slechte beoordeling op werk gehad en bent u hierdoor bang om ontslagen te worden? Een verzekeraar kan dit een reden vinden om de verzekering niet af te sluiten. U moet dus de verzekering afsluiten als er nog helemaal geen probleem is.
4. Lees de voorwaarden goed
Aan rechtshulp van een vakbond zitten voorwaarden. In die voorwaarden staat wanneer u wel of niet recht heeft op hulp en welke hulp u dan krijgt. Lees deze voorwaarden goed. Voorwaarden kunnen ingewikkeld zijn om te lezen. Vraag de vakbond dan om uitleg. Of ga naar een rechtswinkel en kijk met een medewerker naar de voorwaarden.
5. Korting op andere rechtshulp
Vakbonden geven meestal alleen rechtshulp bij juridische problemen op werk. Sommige vakbonden bieden meer rechtshulp aan dan hulp bij arbeidsproblemen. U moet dan wel aanvullende kosten betalen.
Als u meer dan alleen hulp bij problemen op werk wilt, kunnen vakbonden soms ook korting regelen bij een rechtsbijstandverzekeraar. Hier kun u zich dan voor andere onderwerpen verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan rechtshulp bij wonen, huren of iets kopen. Wilt u weten welke vakbond zo’n korting biedt? Kijk dan op de website van de vakbond of neem contact op met de vakbond om dit te vragen.