Je hebt een overtreding begaan. Soms krijg je een boete, bijvoorbeeld voor te hard rijden. Maar als je iets ergers gedaan hebt, of een boete niet betaalt, dan heb je te maken met een strafzaak. Je denkt dan misschien: een brief van het Openbaar Ministerie (OM). Wat nu?
Vind antwoord op de vraag: Een brief van het Openbaar Ministerie. Wat nu? door hieronder te klikken en de vragenlijst in te vullen.
Lees hieronder meer over Een brief van het Openbaar Ministerie. Wat nu? Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Wat is een strafbaar feit?
Openbaar Ministerie (OM)
Een strafbaar feit is iets waar je een straf voor kunt krijgen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of iets strafbaar is. Een Officier van Justitie werkt voor het OM. Deze persoon bepaalt of er een strafbaar feit is gepleegd. Ook kijkt hij of je voor de strafrechter moet komen. Kom je voor de strafrechter dan is er een rechtszaak. Aan het einde van de rechtszaak doet de rechter uitspraak: schuldig of niet schuldig. Als iemand schuldig is, krijg hij of zij een straf opgelegd.
Soorten straf
Het Wetboek van Strafrecht beschrijft welke straffen je kunt krijgen voor welke overtreding van de wet. Voorbeelden van straffen zijn:
- Boete. Hoe hoog deze boete ligt aan wat je gedaan hebt.
- Taakstraf. Je moet dan een verplicht aantal uren werken voor de overheid.
- Voorwaardelijke gevangenisstraf. Als je het strafbare feit nog eens doet, moet je de gevangenis in. Hoe lang de voorwaardelijke straf is, hangt af van wat je gedaan hebt.
- Onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Je moet de gevangenis in. Hoe lang deze straf is ligt aan wat je gedaan hebt.
Waarover kan ik een brief krijgen van het Openbaar Ministerie?
Als je een brief van het OM krijgt, kan dit aan de hand zijn.
Je bent getuige
Je wordt opgeroepen bij de rechtbank als getuige. Dan heeft iemand iets strafbaars gedaan. JIj hebt hier (mogelijk) informatie over. Het OM kan je dan oproepen om een getuigenis af te leggen. Dit is een verklaring over wat je gezien of gehoord. De verklaring moet je onder ede afleggen. Je belooft dan dat je niet zult liegen. Als je dat wel doet, ben je zelf strafbaar.
Je hebt (mogelijk) iets strafbaars gedaan
Het kan zijn dat direct in de brief staat wat de straf is. Dan ga je dus niet naar de rechter. Dit is bij minder ernstige strafbare feiten, waarvan al bewijs is. Het gaat dan om een boete. Denk bijvoorbeeld aan een verkeersovertreding, waar een duidelijke foto van een flitspaal van is. Meer informatie over boetes kun je hier vinden.
Voor een strafbaar feit kun je ook een Transactievoorstel, Strafbeschikking of Dagvaarding krijgt. Daar vind je hieronder meer informatie over.
Wat is een Transactievoorstel?
Een transactievoorstel herken je door de letter T bovenaan de brief. Als je zo’n brief ontvangt, word je verdacht van een misdrijf of een zware overtreding.
VOG en strafblad
Van dit soort overtredingen krijg je een aantekening in je strafblad. Een strafblad is een document waarin staat of je iets strafbaars gedaan hebt. Een strafblad kan problemen geven bij het krijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit is een verklaring dat je je als burger goed gedraagt. Werkgevers kunnen zo’n verklaring opvragen. Het kan dus moeilijker worden om een baan of stage te krijgen als je een strafblad hebt.
Voorstel wel of niet accepteren?
In het transactievoorstel wordt een voorstel gedaan voor een boete en/of taakstraf. Je moet dit voorstel binnen een bepaalde tijd accepteren (mee akkoord gaan) of weigeren (niet mee akkoord gaan). Weiger je het voorstel, komt de situatie bij de rechter voor. LET OP: Als je het aanbod accepteert, kun je nog steeds een strafblad krijgen.
Zoek juridische hulp
Krijg je een Transactievoorstel? Dan is het altijd verstandig om rechtshulp te zoeken. Een advocaat kan je advies geven wat te doen.
Wat is een Strafbeschikking?
Een strafbeschikking herken je aan de letter O bovenaan de brief. Een strafbeschikking ontvang je bij een (verdenking van) een strafbaar feit. Voorbeelden zijn: mishandeling, winkeldiefstal, openbare dronkenschap, bedreiging of rijden onder invloed. Het kan een geldboete zijn, maar ook bijvoorbeeld een taakstraf. Het opleggen van een gevangenisstraf kan niet bij een strafbeschikking.
VOG en strafblad
Van dit soort overtredingen wordt een aantekening in je strafblad gemaakt. Een strafblad is een document waarin staat of je iets strafbaars gedaan hebt. Een strafblad kan problemen geven bij het krijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit is een verklaring dat je je als burger goed gedraagt. Werkgevers kunnen zo’n verklaring opvragen. Het kan dus moeilijker worden om een baan of stage te krijgen als je een strafblad hebt.
Niet eens?
Bent je het niet eens met de strafbeschikking? Je moet dan binnen 14 dagen nadat je de strafbeschikking hebt gekregen dit aangeven. Bij een geldboete lager dan 340 euro, kun je verzet indienen tot uiterlijk zes weken na ontvangst van de boete. Hier kun je meer over dit verzet lezen. Ga je in verzet en gaat het om een grote straf? Zoek dan hulp van een advocaat.
Wat is het verschil tussen een Strafbeschikking en een Transactievoorstel
Bij een transactievoorstel en een strafbeschikking gaat het allebei om strafbare feiten.Verschil is dat bij een transactievoorstel je een voorstel krijgt wat je kunt accepteren of weigeren. Bij een strafbeschikking is de uitspraak door de rechter al gedaan.
Wat is een Dagvaarding?
Getuige of verdachte
Een dagvaarding is een officiële, schriftelijke oproep om voor de rechter te komen. Dit kan zijn omdat je getuige bent. Of omdat je van een strafbaar feit verdacht wordt. Als je een dagvaarding van de Officier van Justitie (OM) krijgt, dan gaat het om een strafbaar feit. Je moet dan voor de rechtbank verschijnen.
Naar de rechtbank
De dagvaarding wordt aan jou persoonlijk gegeven door de politie of je krijgt een aangetekende brief van het Openbaar Ministerie. Kijk goed in de brief waar je van verdacht wordt en wanneer je naar de rechtbank moet. Een advocaat of een andere rechtshulpverlener kan je in deze situatie helpen. Hier kun je er meer over lezen.