Bij de geboorte krijgt iedereen een voor- en achternaam. Het zorgt ervoor dat iemand zich kan identificeren. Er zijn soms situaties waarin iemand zijn naam graag zou willen wijzigen. In deze situaties vraag je je dan hoogstwaarschijnlijk af: kan ik mijn voornaam of achternaam wijzigen?
Vind antwoord op de vraag: kan ik mijn voornaam of achternaam wijzigen? door op Vind passend advies te klikken en de vragenlijst in te vullen.
Lees hieronder meer over: ‘Kan ik mijn voornaam of achternaam wijzigen?’ Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met een Rechtswinkel. Een medewerker kan samen met je naar de situatie kijken. Dit is meestal gratis.
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Hoe werkt het kiezen van een voor- of achternaam?
Het naamrecht is het recht van ieder kind om bij de geboorte een naam te krijgen. Het zorgt ervoor dat iemand zich kan identificeren.
Voornaam kiezen
Als ouder kies je de voornaam van het kind. In deze keuze ben je geheel vrij. Toch geldt dat wanneer de voornaam ongepast is, de ambtenaar van de burgerlijke stand de voornaam kan weigeren. Je krijgt dan de kans om een andere voornaam op te geven. Doe je dit niet, dan geeft de ambtenaar het kind zelf een voornaam.
Achternaam kiezen
Bij de geboorte van je eerste kind kies je welke achternaam het krijgt; die van jou of die van je partner. Eenmaal daarna krijgen alle volgende kinderen (van dezelfde ouders) diezelfde achternaam. Ben je als man en vrouw getrouwd of geregistreerd partners? Dan krijgt je kind automatisch de achternaam van de vader, tenzij je laat vastleggen dat het de achternaam van de moeder moet krijgen. Ben je niet getrouwd of geregistreerd partners? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Mochten jullie toch willen dat het kind de naam van de de vader krijgt, moet hij het kind eerst erkennen. Pas daarna kan je samen een naamskeuze opgeven.
Regels voor ouders met hetzelfde geslacht
Gezin van twee vrouwen
Bij een gezin van twee vrouwen geldt, net als hierboven beschreven, dat wanneer er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap het kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder krijgt. Mochten jullie toch willen dat het kind de achternaam van de duomoeder krijgt, moet zij eerst het kind erkennen. Pas daarna kan je samen een naamskeuze opgeven.
Wanneer er wel sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen gelden er andere regels. Deze zijn als volgt:
- Moeder zwanger van onbekende donor? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de duomoeder (mits geboorte aangegeven bij burgerlijke stand en verklaring afgelegd van Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting), tenzij jullie anders laten vastleggen.
- Moeder zwanger van bekende donor en de duomoeder erkent het kind? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder, tenzij jullie anders laten vastleggen.
Gezin van twee mannen
Bij een gezin van twee mannen is er sprake van adoptie. Bij adoptie hebben de ouders ook de keuze. Ook hier geldt dat alle kinderen (van dezelfde ouders) dezelfde achternaam krijgen.
Ik wil mijn voornaam wijzigen, kan dat?
Wanneer je om bepaalde redenen je voornaam wilt wijzigen, kan je hiervoor een verzoek indienen bij de rechter. De rechter zal kijken of deze redenen zwaar genoeg wegen om in aanmerking te komen voor een wijziging. Een geldige reden kan bijvoorbeeld zijn; het veranderen van geslacht. Voor het wijzigen van je voornaam heb je een advocaat nodig. Wanneer een minderjarige zijn of haar naam wilt laten wijzigen, moet een van de ouders of de voogd het verzoek doen.
Ik wil mijn achternaam wijzigen, kan dat?
Wil je je achternaam wijzigen doordat je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat? Dan heb je de volgende mogelijkheden:
- Je houdt allebei je eigen achternaam
- Een van jullie neemt de achternaam van de ander aan
- Je kiest voor het nemen van twee achternamen: eerst die van jezelf en dan die van je partner of andersom
Tijdens het huwelijk kan je deze keuze makkelijk wijzigen. Wanneer je gaat scheiden mag je je eerder gemaakte keuze aanhouden totdat je opnieuw hertrouwt. Wanneer één van de twee niet meer wil dat de ander zijn of haar achternaam draagt, kan deze persoon hier op grond van goede redenen voor naar de rechter.
Andere situaties
In andere situaties gelden er strikte regels voor het wijzigen van je achternaam. Hiervoor dien je een verzoek in bij Justis. Voor deze procedure heb je een advocaat nodig. Welke situaties er voor een wijziging in aanmerking komen, kun je vinden op https://www.justis.nl/service-contact/veelgestelde-vragen/naamswijziging .
Als ik mijn achternaam laat wijzigen, wijzigt de achternaam van mijn kind dan mee?
Wil je je achternaam wijzigen en draagt je kind dezelfde achternaam? Dan wijzigt de achternaam van je minderjarige kind automatisch mee. Hiervoor is wel vereist dat je het ouderlijk gezag hebt over je kind.
Welke achternaam krijgt mijn kind bij een nieuwe partner?
Heb je al een kind of kinderen uit een vorige relatie en ben je in verwachting met een nieuwe partner? Dan hoeft het kind niet dezelfde achternaam te krijgen als zijn halfbroer of halfzus. Dit geldt alleen wanneer het gaat om een kind van dezelfde ouders. Wanneer jij en je nieuwe partner samen dus meerdere kinderen verwachten, krijgen deze wel dezelfde achternaam (aangezien zij dan wel dezelfde ouders hebben).
Kan ik de achternaam van mijn kind laten veranderen naar de achternaam van mijn nieuwe partner?
Hiervoor moet je toestemming aanvragen bij Justis. Daarnaast gelden er een aantal voorwaarden:
- Je hebt het ouderlijk gezag over je kind
- Het kind is jonger dan 18 jaar
- Je kind is Nederlands, heeft een verblijfsvergunning asiel of is staatloos
- Je nieuwe partner zorgt al lange tijd voor je kind
- Ook je nieuwe partner geeft toestemming voor de naamsverandering
- Samen met je nieuwe partner doe je de aanvraag
Naast bovenstaande voorwaarden gelden er vaak nog meer. Je hebt bijvoorbeeld ook toestemming nodig van de andere ouder die ook ouderlijk gezag heeft. Daarnaast geldt dat wanneer het kind 12 jaar of ouders is, hij of zij het zelf ook eens moet zijn met de naamsverandering.