Wanneer krijg ik een ontslagvergoeding? En hoeveel ontslagvergoeding krijg ik?

Krijg ik een ontslagvergoeding als ik ontslagen wordt? Dit is geen rare vraag! Misschien heb je problemen met je baas en word je ontslagen. Het kan ook zijn dat jouw contract niet wordt verlengd. Dan krijg je vaak een ontslagvergoeding. Dit noem je een transitievergoeding. Wanneer je recht hebt op deze vergoeding, dat lees je hier…

Krijg ik een ontslagvergoeding? Het is goed mogelijk dat je je dit afvraagt, maar wees niet te snel! Soms heb je problemen met je werkgever en wil hij je daarom ontslaan. Probeer deze problemen eerst op te lossen door met elkaar praten. Een mediator kan ook bij dit gesprek helpen. Wordt je daarna alsnog ontslagen? Dan heb je (meestal) recht op een ontslagvergoeding ofwel transitievergoeding.

Wat moet je doen als je contract niet verlengd wordt? Of word je ontslagen? Klik dan op ‘vind passend advies’ en vul de vragenlijst ‘ontslag of einde contract in’ in. Wil je meer weten over transitievergoeding? Vul dan de vragenlijst ‘transitievergoeding’ in.

Lees hieronder meer over deze transitie- of ontslagvergoeding.

Heb je na het lezen van deze informatie nog steeds vragen? En wil je hulp bij het uitrekenen van het bedrag? Neem dan contact op met een Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Een medewerker kan je hier dan (meestal gratis) bij helpen.


Veel gestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een geldbedrag. Deze vergoeding wordt ook ontslagvergoeding genoemd. Maar nu vraag je je vast af: krijg ik wel een ontslagvergoeding? Je hebt recht op deze vergoeding je ontslagen wordt of je contract niet verlengd wordt. Dan krijg je de ontslagvergoeding van jouw werkgever. Het geldbedrag is bijvoorbeeld bedoeld om een nieuw beroep te leren. En het geeft je tijd voor het vinden van een nieuwe baan.

Moet dit geldbedrag aan iets speciaals besteed worden?

Het geld van de ontslagvergoeding mag je besteden zoals jij wilt. Er wordt dus door niemand gecontroleerd waar je dit geld aan uitgeeft.

Wanneer heb ik geen recht op een transitievergoeding?

Je hebt geen recht op een ontslagvergoeding in de volgende situaties:

  • zelf ontslag nemen;
  • ontslagen omdat je gedrag op werk slecht is (bijvoorbeeld: geweld of diefstal);
  • leeftijd onder de 18 en (gemiddeld) minder dan 12 uur gewerkt;
  • AOW-leeftijd of andere pensioenleeftijd bereikt.
  • de werkgever schulden heeft en deze niet kan betalen;
  • het bedrijf heeft ernstige geldproblemen. Er moet dan ook in de CAO staan dat je geen vergoeding krijgt bij ontslag als het bedrijf in een slechte economische situatie zit. Hier kun je daar meer over lezen.

Hoeveel transitievergoeding krijg ik?

Welk geldbedrag je krijgt, hangt af van het salaris dat je per maand krijgt. Ook is belangrijk hoe lang je hebt gewerkt voor je werkgever. Er zijn veel websites waarop je de vergoeding kan berekenen. Bijvoorbeeld hier op deze site.
Als je deze vragenlijst invult, dan krijg je een advies over je situatie. Er wordt dan gecheckt of je recht hebt op een ontslagvergoeding. Ook wordt berekend hoeveel deze vergoeding is.


Ook nuttige informatie voor jou?

• Word ik ontslagen als mijn werkgever geldproblemen heeft?
Ontslag met wederzijds goedvinden, hoe gaat dat?
Mijn werkgever gaat failliet. Wat nu?
Mijn werkgever betaalt niet, hoe eis ik mijn loon?


Moeilijke woorden Werk Ontslag

Wat u moet weten over de informatie op deze website

Deze informatie is geen officieel juridisch advies. De informatie is zorgvuldig opgesteld, maar kan bijvoorbeeld niet (meer) gelden, onvolledig of zelfs fout zijn. U kunt dus geen rechten ontlenen aan deze informatie. Wij adviseren u bij een juridisch probleem of een vraag contact op te nemen met een juridisch hulpverlener.